Pohľad do sály plnej lahodných jedál
Svetový deň výživy v Prešove bol opäť plný lahodných jedál, ktoré pripravili šikovné kuchárky z prešovských materských a základných škôl. 14. ročník podujatia sa niesol v znamení cibule, cesnaku a byliniek.
Kuchárky prešovských škôl a školských zariadení opäť predviedli svoju kreativitu a zručnosti pri príprave chutných a oku lahodiacich jedál. V rámci Svetového dňa výživy mesto Prešov ocenilo ich náročnú prácu pri príprave jedál pre malých stravníkov.
Kulinárske podujatie Svetový deň výživy napísalo už svoj 14. ročník a tento rok sa nieslo v znamení jedál s pridaním cibule, cesnaku, póru a rôznych byliniek.
Kuchárky školských jedální a zariadení školského stravovania v Prešove pri tejto príležitosti uvarili a upiekli špeciality pre stovky hostí. Už tradične sa pridržiavali noriem školského stravovania a všetkých presvedčili o tom, že aj recepty zo školskej jedálne môžu poľahky konkurovať jedlám z popredných reštaurácií.
„Dovoľte mi sa v tejto chvíli poďakovať všetkým vám, ktorí dennodenne pripravujete pre naše deti zdravé a výživné jedlo, dôležité pre ich správny rast a vývoj. Mnoho detí vo svete toto šťastie nemá a chýba im základná výživa. Myslime preto počas dnešného dňa aj na nich a vážme si bohatú úrodu aj jedlo, ktoré z nej môžeme pripraviť. Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá, na čo môžeme byť právom hrdí," prihovoril sa prítomným viceprimátor mesta Prešov Peter Krajňák.
Svetový deň výživy bol zároveň príležitosťou na ocenenie zamestnancov.
Za svoju prácu získali ocenenie:
Mária Rozmanová - vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Haburská,
Daniela Oršuláková - hlavná kuchárka ZŠ Prostějovská,
Božena Makarová – hlavná kuchárka ZŠ Šrobárova,
Anna Dorková – vedúca zariadenia školského stravovania MŠ Budovateľská,
Anna Šimkovičová – hlavná kuchárka ZŠ Československej armády.
Hosťom sa prihovorila aj Oľga Luptáková z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Zvolen, odborníčka na legislatívu v oblasti produkcie potravín. Divákov zabavili malí kuchári, deti z MŠ Važeckej a MŠ Budovateľskej s tematickými vystúpeniami.
Cenu viceprimátora mesta Prešov získala zdravá Nátierka s avokádom a mikrobylinkami z kuchyne MŠ Mukačevskej v Prešove.
Mesto Prešov je známe tým, že dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť zdravej výžive a zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti si už naša samospráva pripísala viaceré pozitívne výsledky a prvenstvá. V roku 2015 získal Prešov prestížne ocenenie ako najlepší zriaďovateľ školských jedální v Česku a na Slovensku. Aktivity mesta Prešov, zamerané na zdravý životný štýl, majú úspech nie len doma, ale aj v zahraničí.
Všetky recepty zo Svetového dňa výživy zverejnia jednotlivé materské a základné školy na svojich webových stránkach.