Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.03.2021 11:25

Mesto Prešov participovalo na príprave novely školského zákona


Ilustračná snímka.


Sedemdesiatročná tradícia školského stravovania je zachránená. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR zohľadnilo v pripravovanej novele zákona o výchove a vzdelávaní pripomienky mesta Prešov. Kvalita školského stravovania na Slovensku tak nebude ohrozená.


„Mesto Prešov sa zaslúžilo o to, že školské jedálne budú naďalej patriť školám a ostanú pod správou svojho zriaďovateľa. V praxi to znamená, že zariadenia školského stravovania budú fungovať tak ako doteraz. „Vďaka tomu, že mesto Prešov sa spolu s ďalšími subjektmi aktívne zapojilo do medzirezortného pripomienkovania novely školského zákona predložením zásadnej pripomienky, sa nám podarí zachovať zdravé a vyvážené stravovanie našich detí a mládeže. Zároveň tak zohľadníme potreby detí zo sociálne slabších rodín, ktoré budú mať naďalej prístup k hlavnému jedlu,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pôvodne navrhovalo v rámci novely zákona o výchove a vzdelávaní úpravu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. V prípade jej schválenia by to znamenalo, že školské jedálne by mohli prevádzkovať súkromní podnikatelia, čo by malo možný dopad na kvalitu a cenu podávaných jedál v školských jedálňach. V horšom prípade by to mohlo znamenať dokonca ich likvidáciu. Takéto zmeny by zároveň mohli viesť k ukončeniu pracovného pomeru s mnohými pracovnými silami - skúsenými kuchárkami.

Zásluhou mesta Prešov sa podarí zachovať doterajší systém školského stravovania, ktorý má pozitívny ohlas nielen medzi deťmi, žiakmi a ich rodičmi, ale aj v zahraničí medzi odbornou verejnosťou. Mesto Prešov je dlhodobo lídrom v oblasti školského stravovania na Slovensku a aktívne venuje veľkú pozornosť zdravej výžive detí ako aj zdravému životnému štýlu. V tejto oblasti dosiahlo mesto viaceré zaujímavé výsledky a prvenstvá. Na konferencii v Prahe v roku 2015 pri príležitosti 70. výročia prvej zmienky o školskom stravovaní získalo najvyššie ocenenie v SR – 1. miesto za aktivity a projekty súvisiace so stravovaním detí. Pokračovanie v súčasnom trende je pre vedenie mesta záväzkom, že v budúcnosti chce kvalitu školského stravovania nie len udržať, ale postupne zlepšovať.

Autor: (Vladimír TOMEK, hovorca mesta Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Pomoc potrebujú jedálne verejných škôl, neštátne poukazujú na nerovnosť
Zástupcovia cirkevných a súkromných škôl a školských zariadení poukazujú na nerovnosť medzi verejnými a neštátnymi zriaďovateľmi. Uviedli to v súvislosti s financiami, ktoré rezort školstva vyčlenil školám na nákup zariadenia pre školské jedálne.
viac
14.12.2020
Samospráva Prievidze chce vybaviť školské jedálne novým zariadením
Prievidzská samospráva plánuje zabezpečiť pre školské jedálne pri základných školách (ZŠ) nové zariadenia.
viac
26.01.2021
Petržalka zjednotila výšku príspevku pre deti v MŠ
Výška príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole v bratislavskej Petržalke sa zjednotila pre všetky deti bez ohľadu na miesto trvalého pobytu. Po novom je to 40 eur na jedno dieťa na mesiac.
viac
23.04.2021
Ministerstvo školstva rozdelilo dva milióny eur pre školské jedálne
Zdravšie stravovanie žiakov, kvalita ponúkaných jedál a modernejšie vybavenie školských jedální - to sú ciele dotácie ministerstva školstva, na ktorú rezort tento rok vyčlenil celkovo dva milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %