Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.09.2023 02:10

Švajčiarsko podporí ochranu národných parkov sumou vo výške 23,5 milióna eur


Snímka zdroj: Enviroportál


Švajčiarsko podporí ochranu slovenských národných parkov sumou vo výške 23,5 milióna eur. Financie pomôžu ochrane biodiverzity, rozvoju udržateľného turizmu a podpore ochrany ekosystémov v chránených územiach.


Dohodu za SR v utorok slávnostne podpísalo ministerstvo investícií za účasti zástupcov Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. TASR o tom informoval hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák. 

"Reforma národných parkov, ktorou správy národných parkov získali samostatnosť a právnu subjektivitu, prinesie do regiónov ďalšie investície na podporu zamestnanosti v regiónoch, ale aj na rozvoj služieb v oblasti prírodného turizmu. Švajčiarsky program podporí plány rozvoja ochrany prírody, vzdelávania a turizmu," priblížil Ferenčák.         

Financie z Rámcovej dohody o implementácii druhého švajčiarskeho príspevku vybraným členským štátom Európskej únie (EÚ) na zníženie hospodárskych a sociálnych rozdielov v rámci EÚ sa rozdelia na tri základné opatrenia. Najvyššia časť spolupráce je určená na ochranu prírody a biodiverzity. "Väčšina je určená pre správy národných parkov a o časť financií sa môžu uchádzať neziskové organizácie z oblasti ochrany prírody, ktoré poskytujú všeobecne prospešné služby v oblasti tvorby a ochrany životného prostredia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
13.11.2017
Pieninský národný park oslavuje 50. výročie svojho vzniku
Minister životného prostredia László Sólymos odovzdal ocenia osobnostiam a inštitúciám spolupracujúcim s Pieninským národným parkom za ich dlhoročnú starostlivosť, pomoc a priazeň.
viac
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
16.07.2020
ŠOP apeluje na lesníkov, aby informovali skôr o suchých stromoch v NP
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %