Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
24.02.2017 08:28

Súťaž Oskar bez bariér za rok 2016


Soška Oskara bez bariér.


Ako sme už informovali Združenie miest a obcí Slovenska 16. novembra 2016 opäť vyhlásilo tradičnú a prestížnu súťaž Oskar bez bariér.


Doterajšie ročníky boli sprevádzané úspechmi miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými, ale treba ich vidieť aj v radoch samospráv, ktoré sa inšpirovali aktivitami v búraní bariér.   Do súťažných podmienok boli v minulom roku na základe rozhodnutia Predsedníctva ZMOS aplikované nové prvky vo forme inovatívnych prístupov, verejno-súkromného partnerstva, spoločenskej zodpovednosti verejného sektora a podpory dobrovoľníctva:

- naplnenie pôsobností miest a obcí v zmysle zákona č. 448/2008 Z.  z. o sociálnych službách,

- aktivity prispievajúce k zlepšeniu života predmetnej cieľovej skupiny – posudzovanie progresu za posledné tri roky,

- rozšírenie pôsobnosti miest a obcí o nové cieľové skupiny (nielen seniori, telesne a zdravotne postihnutí), akými sú napríklad aj týrané ženy, terénna sociálna služba, samoživiteľky  matky s deťmi,

- aktivity prispievajúce k zlepšeniu života predmetnej cieľovej skupiny – posudzovanie progresu za posledné tri roky,

- inovatívne postupy v zabezpečovaní opatrovateľskej služby a intenzifikácia práce v komunite, participácia verejného, súkromného a privátneho sektoru na týchto aktivitách, -

- dobrovoľníctvo a vzájomné pôsobenie v rámci odstraňovania bariér v záujmových oblastiach aktivít.

Prijímanie prihlášok do súťaže a vyhlasovanie výhercov sa bude realizovať v dvoch kategóriách:

a) kategória obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc do 5000 obyvateľov,

b) kategória mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc nad 5000 obyvateľov.

„Hodnotenie žiadostí vykoná odborná komisia zložená zo zástupcov ZMOS a prizvaných zástupcov príslušných rezortov a prizvaných mimovládnych organizácií.  Odporúčanou úlohou združenia je zvyšovať spoločenské ocenenie miest a obcí zabezpečujúcich na svojom území komplexnú prístupnosť pre osoby so zdravotným postihnutím vrátane stavieb, dopravy, informácií a služieb,“ hovorí predseda ZMOS Michal Sýkora.  

Vyhlásenia finalistov a víťazov v dvoch kategóriách súťaže Oskar bez bariér 2016 v kategórii pre obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc do 5000 obyvateľov a v kategórii obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc nad 5000 obyvateľov sa uskutoční 17. mája 2017 v rámci galavečera 28. snemu ZMOS s predpokladaným začiatkom o 20 h. Uzávierka zasielania prihlášok do súťaže je  28. februára 2017. 

Pokyny a prihášku do súťaže nájdete na www.zmos.sk/oskar-bez-barier.phtml?id5=25105

Autor: (r)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Oskar bez bariér 2015 – pozitívne príklady a nová inšpirácia
ZMOS vyhlásilo ďalší ročník tradičnej súťaže Oskar bez bariér. Doterajšie ročníky boli sprevádzané úspechmi miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými.
viac
30.04.2016
Prípravy na 27. snem Združenia miest a obcí Slovenska vrcholia
Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na svoj 27. snem. Štatutárni predstavitelia miest a obcí sa zídu 18. a 19. mája 2016 v bratislavskej Inchebe.
viac
20.05.2016
Soška Oskara bez bariér zdobí mesto Liptovský Mikuláš a obec Rohožník
Vyvrcholením prvého dňa 27. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bol galaprogram, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2015.
viac
01.12.2016
ZMOS vyhlásil ďalší ročník prestížnej súťaže Oskar bez bariér
Združenie miest a obcí Slovenska aj v tomto roku vyhlasuje tradičnú a prestížnu súťaž OSKAR BEZ BARIÉR. Doterajšie ročníky sprevádzali úspechy miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými, ale treba ich vidieť aj v samosprávach, ktoré sa inšpirovali aktivitami v búraní bariér.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %