Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.02.2021 11:40

Súčasný IROP pre kultúru


Ilustračná snímka.


Európska komisia odblokovala takmer 109 miliónov eur na podporu zamestnanosti v kultúre. Kultúra a kreatívny priemysel patria medzi odvetvia, ktoré pandémia zasiahla najviac a v ohrození je živobytie tisícov ľudí.


IROP je hlavným eurofondovým nástrojom pre podporu regiónov. V rámci prioritnej osi 3 sa z programu IROP podporuje vytváranie podmienok pre udržanie zamestnanosti a tvorbu pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

Odblokované finančné prostriedky idú na už dokončenú výzvu pre kreatívne centrá. K dnešnému dňu je pre tento účel zazmluvnených vyše 74 miliónov eur. Ďalších 35 miliónov eur ide na podporu mikro, malých a stredných podnikateľov v oblasti kultúry a kreatívneho priemyslu. Spolu ide o 260 projektov v oblastiach vizuálneho umenia, audiovízie, dizajnu a módneho priemyslu, tradičnej remeselnej výroby, architektúry, dizajnu a pod. V rámci projektov výzva umožňuje nákup moderného technologického vybavenia, rekonštrukciu priestorov ako aj podporu samotnej kreatívnej tvorby a výroby

Ešte v roku 2018 prešiel IROP systémovým auditom. Ten odhalil závažné nedostatky v oblasti systému riadenia a kontroly na úrovni riadiaceho orgánu, ako aj na úrovni jedného zo sprostredkovateľských orgánov – Ministerstva kultúry SR. Oblasť podpory kultúry z regionálneho programu patrila dlhodobo k najproblematickejším. Európska komisia 12. februára 2019 zaslala Slovensku varovný list, v ktorom požadovala vykonať viaceré nápravné opatrenia:

– zlepšiť postupy a kvalitu overovania pri verejnom obstarávaní

– na základe toho vykonať opätovné kontroly vybraných verejných obstarávaní

– zlepšiť výber projektov v rámci prioritnej osi 3 Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch

– zaviesť účinné opatrenia proti podvodom s ohľadom na špecifické riziká IROP v procese výberu uchádzačov, implementácie, overovania projektov, certifikácie a platieb

V rámci prioritnej osi 3 sa z programu IROP podporuje vytváranie podmienok pre udržanie zamestnanosti a tvorbu pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Ak by Slovensko chyby neodstránilo, Brusel by pre túto oblasť nepreplácal žiadne platby. Po nástupe novej vlády v marci 2020, a najmä po 1. októbri, kedy regionálny operačný program prešiel pod MIRRI SR, v ňom ministerstvo postupne zaviedlo zásadné zmeny a zlepšenia, vrátane krízového riadenia.

Autor: (MIRRI SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.10.2020
Projekty samospráv na zmiernenie dopadov pandémie sú už vyhodnotené
Rezort informatizácie, regionálneho rozvoja a inovácií vyhodnotil výzvu za viac ako 1,1 milióna eur, prostredníctvom ktorej rezort podporil 50 projektov samospráv na zmiernenie dopadov pandémie na Slovensku.
viac
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
26.11.2020
Podpora projektov pre najmenej rozvinuté regióny
Do sedemnástich najmenej rozvinutých regiónov pôjde do konca roka 5,8 miliónov eur.
viac
09.04.2021
Rezorty sa rozhodli na rozdelení zdrojov REACT-EU
Slovensko sa dočká ďalšej rýchlej pomoci na boj s pandémiou a jej dopadmi. Z EÚ na to dostaneme navyše 780 miliónov eur. Najväčšia časť zdrojov pôjde do Operačného programu Ľudské zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %