Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.05.2022 01:30

Študenti z Kráľovského Chlmca uspeli v súťaži s ekologickým lastovičím hniezdom


Ilustračná snímka: (tasr).


Víťazom tohtoročného národného kola študentskej súťaže Social Innovation Relay (SIR) sa stal tím gymnazistov z Kráľovského Chlmca s produktom ekologického ručne vyrábaného lastovičieho hniezda.


Slovensko bude koncom júna reprezentovať v globálnom finále medzinárodnej súťaže. TASR o tom za  NN Slovensko, ktoré je partnerom projektu, informovala Daniela Tomášková.

Víťazná študentská firma NestBnB vyrába lastovičie hniezda výlučne z prírodných materiálov – sadry, pilín, vody a blata. "Náš nápad je jedinečný v tom, že ide o produkt s komerčným potenciálom, ale pritom pomáhame životnému prostrediu a tiež lastovičkám," hovoria mladí podnikatelia z oceneného tímu.

Porotu súťaže zaujalo pri hodnotení aj to, že študenti už majú hotový produkt. "Podarilo sa nám predať už 100 kusov. Hniezdo si kúpili samosprávy, školy aj jednotlivci. Teraz je naším hlavným cieľom expandovať s hniezdom ďalej do zahraničia," uviedol člen tímu Viktor Brezina. Popri skúsenostiach so sociálnym podnikaním si študenti pochvaľujú najmä spoluprácu v tíme a veria, že spolu zvládnu aj globálne finále. Nadviazať chcú na svojich predchodcov z Košíc, ktorí zvíťazili i na globálnej úrovni.

Súťaž tento rok zahŕňala celkovo 250 študentských nápadov z celého Slovenska, desať najúspešnejších sa dostalo do národného kola. "O víťazovi rozhodlo, že projekt má hneď niekoľko sociálnych aspektov. Práve o to v súťaži ide. Hľadáme nielen inovatívne nápady, ale najmä také, ktoré dokážu skĺbiť podnikanie a sociálny rozmer a sú zároveň životaschopné," priblížila Tomášková, členka poroty.

Druhé miesto obsadila študentská firma Groweco z Liptovského Mikuláša s ekologickými hnojivami vyrábanými z kávového a iného kuchynského odpadu. Na treťom mieste skončil Zverochov z Námestova.

Na základe úspešnej účasti v národnom finále oznámila Národohospodárska fakulta Ekonomickej univerzity (NHF EU) v Bratislave, že študentov môže oslobodiť od povinnosti vykonať prijímaciu skúšku na prvý stupeň vysokoškolského štúdia. Vedúca Katedry sociálneho rozvoja a práce NHF EU a členka poroty Eva Pongrácz vyzdvihla pri hodnotení projektov, že študenti v praxi dokazujú, ako sa dá podnikať a žiť tak, aby sme súčasne prispievali k pozitívnej spoločenskej zmene.

Na Slovensku zastrešuje projekt SIR nezisková organizácia Junior Achievement Slovensko.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2018
Štartuje už ôsmy ročník obľúbenej knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl
Ambíciou knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl je spojiť všetkých žiakov a študentov na Slovensku a to prostredníctvom knihy. Preto sa organizátori rozhodli, že sa do súťaže môžu zapojiť úplne všetci školáci. Súťaží sa v 3 kategóriách: materské školy, základné školy a stredné školy a to do 15. marca 2
viac
28.03.2019
V medzinárodnej dejepisnej súťaži zabojovali študenti zo 14 gymnázií TSK
Na pôde Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Trenčíne sa v stredu 27. marca 2019 už po piatykrát konala prestížna stredoškolská dejepisná súťaž slovenských a českých gymnázií. Poslednýkrát preverila vedomosti žiakov z oblasti československých dejín, ktoré uzatvorila etapa rokov 1978 – 1992.
viac
16.01.2020
Stredoškoláci Košického kraja sa môžu zapojiť do súťaže Voda nad zlato
Stredoškoláci z Košického kraja sa môžu zapojiť do prvého ročníka súťaže Voda nad zlato. Ako o tom TASR informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Anna Terezková, vďaka nej môžu vzniknúť inšpiratívne riešenia problémov hospodárenia s vodou.
viac
03.07.2020
Poznáme držiteľov Inovačného ocenenia Žilinského kraja
Župa ocenila inovačné nápady v kraji v rámci 13. ročníka súťaže Inovačné ocenenie Žilinského kraja. Prestížne ocenenie sa udeľuje v 2 kategóriách – Malé a stredné podniky a Regionálny rozvoj. Cenu si odniesli aj traja najlepší študenti, ktorí uspeli v rámci súťaže Stredoškolský podnikateľský zámer.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %