Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.03.2018 11:44

Študenti na gymnáziu zažijú Deň ľudových tradícií


Ilustračná snímka - budova Evanjelického gymnázia v Tisovci


Tradičnej kultúre a folklóru bude venované podujatie Deň ľudových tradícii, ktoré sa uskutoční v utorok 27. marca od 8.30 v Evanjelickom gymnáziu Tisovec v okrese Rimavská Sobota. TASR o ňom informovala Ingrid Šulková, riaditeľka Domu Matice slovenskej (DMS) v Rimavskej Sobote, ktorá podujatie organ


"Cieľom projektu je jednak upevňovanie kultúrneho povedomia mladej generácie, ako aj bližšie priblíženie pojmu folklór, ktorým sa súhrnne označujú ľudové piesne, hudba, tance, slovesnosť, hry a dramatické útvary, prenášajúce sa z generácie na generáciu formou priamej komunikácie," priblížila Šulková.       

Cieľovou skupinou projektu sú študenti vo veku od 15 do 19 rokov. "Myslíme si, že práve v tomto veku je potrebné upevňovať v nich pocit národnej spolupatričnosti a hrdosti. Prispieť by k tomu mali nielen teoretické poznatky o slovenskom jazyku, nárečiach a slovenskej literatúre, ale aj o ľudových tradíciách a obyčajoch, ktoré žiaci získajú v priebehu tohto dňa," dodala.       

Podujatie bude podľa jej slov organizované zážitkovou formou a študenti budú mať možnosť spoznať a prakticky si vyskúšať niektoré tradičné ľudové remeslá. "Napríklad rezbárstvo, remenárstvo, brašnárstvo, včelárstvo, ale aj výrobu kraslíc, medovníkov, výšiviek, čipiek či ľudové šperkárstvo," zakončila riaditeľka DMS.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
01.07.2016
Pozvánka na V. ročník Dňa tradícií obce Miklušovce
Na futbalovom ihrisku TJ Miklušovce sa v nedeľu 10. júla uskutoční v poradí už piaty ročník podujatia Deň tradícií obce Miklušovce.
viac
06.07.2020
Dom ľudových tradícií približuje, ako sa žilo v minulosti
Starý nábytok, tkaniny, obrazy i rôzne náčinie, ktoré sa v minulosti používalo v domácnosti, môžu vidieť návštevníci Domu ľudových tradícií v Zámutove neďaleko Vranova nad Topľou. Otvorili ho v sobotu, o jeho vznik sa pričinil 70-ročný miestny obyvateľ Štefan Višňovský.
viac
28.10.2021
Sása zachraňuje dom tradícií
V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %