Piatok 18.10.2024
Dnes má meniny 
Lukáš
°C
30.09.2024 02:15

Stretnutie ZMOS so zástupcami Slovákov žijúcich v zahraničí


Ilustračná snímka z online rokovania. (zdroj: ZMOS)


Spolupráca medzi ZMOS, Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽŽ) a samosprávami mimo územia Slovenska s potenciálom tzv. asociovaného členstva, bola predmetom diskusie v rámci online stretnutia medzi týmito subjektami, ktoré sa uskutočnilo v piatok 27. septembra 2024.


V marci tohto roka bolo podpísané Memorandum o porozumení a spolupráci medzi ZMOS a ÚSŽŽ, ktorého hlavným cieľom je posilnenie spolupráce medzi týmito inštitúciami smerujúce k podpore krajanov v zahraničí, rozvíjaniu a zachovávaniu kultúrnych, vzdelávacích a sociálnych väzieb, a tiež zvyšovaniu povedomia o problematike Slovákov žijúcich v zahraničí.  

Minuloročná úprava stanov ZMOS navyše umožnila, aby slovenské samosprávy v zahraničí mohli získať status tzv. asociovaného členstva v ZMOS. Snahou ZMOS je spolupracovať so samosprávami, na ktorých území žijú a pracujú Slováci, predovšetkým v priestore strednej a južnej Európy, vrátane krajín ako Srbsko, Maďarsko, Rumunsko či Chorvátsko. 

Zástupcovia samospráv a slovenských národnostných spolkov z týchto krajín sa zúčastnili online stretnutia s vedením ZMOS a ÚSŽZ, ktoré sa uskutočnilo v nadväznosti na marcové memorandum. Zo Srbska sa stretnutia zúčastnili predseda zhromaždenia mesta Báčsky Petrovec Michal Hataľa a pomocníčka predsedu okresu Kovačica Marijana Meliš. Úniu slovenských organizácií v Maďarsku zastupoval jej predseda František Zelman. Najznámejšiu obec v Rumunsku, kde žijú Slováci – obec Nadlak na stretnutí reprezentoval prvý podpredseda Demokratického zväzu Slovákov a Čechov v Rumunsku Pavel Hlasznik a za Zväz Slovákov v Chorvátsku sa stretnutia zúčastnila jeho tajomníčka Branka Baksová. 

Zástupcovia slovenských samospráv a združení zo zahraničia uviedli, že už teraz aktívne spolupracujú s partnermi na Slovensku – napríklad Slovenský Komlóš s mestom Jelšava, Nadlak s mestami Brezno, Krompachy a Budmerice či rumunská župa Arad s Banskobystrickým ako aj Trenčianskym samosprávnym krajom. Spolupráca viacerých miest a mestských častí na Slovensku prebieha aj so slovenskými samosprávami zo Srbska. Predsedníčka ÚSŽZ Dagmar Repčeková v tejto súvislosti uviedla, že úrad vidí potenciál v rozvíjaní tejto cezhraničnej spolupráce prostredníctvom aktívnejšieho zapájania sa do programov Interreg. 

Všetci zúčastnení sa zhodli na tom, že možnosť asociovaného členstva v ZMOS pre slovenské mestá a obce zo zahraničia predstavuje veľmi zaujímavú príležitosť na prehlbovanie spolupráce medzi samosprávami na Slovensku aj v zahraničí, ale aj medzi ZMOS a ÚSŽZ. Prvé tri samosprávy, ktoré v rámci stretnutia prejavili záujem o asociované členstvo sú Báčsky Petrovec, Slovenský Komlóš a Nadlak. 

„Záujmom ZMOS-u je ponúknuť symbolické členstvo všetkým slovenským samosprávam, ktoré o to prejavia záujem. Chceme, aby predstavitelia týchto miest a obcí, ako aj Slováci žijúci v nich mali pocit, že napriek životu mimo hraníc Slovenska sa na nich doma na Slovensku nezabúda a že ako najväčšia a najstaršia organizácia reprezentujúca slovenské samosprávy s nimi budeme radi aktívne spolupracovať,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik a dodal, že súčasťou asociovaného členstva za symbolické jedno euro je možnosť zúčastňovať sa na rokovaniach odborných sekcií ZMOS, ako aj pravidelných zasadnutí Rady ZMOS a každoročného snemu. 

Na návrh predsedu ZMOS bude ďalším krokom v otázke asociovaného členstva stretnutie  predmetom ktorého bude diskusia o konkrétnej forme spolupráce s prvými troma samosprávami so záujmom o asociované členstvo. To by sa malo uskutočniť v novembri. Okrem toho ÚSŽZ informoval, že priestorom pre diskusiu bude aj stála konferencia Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2024, ktorá sa uskutoční koncom októbra.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2020
V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí
Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla.
viac
10.03.2021
Samosprávy sú pre MIRRI kľúčovým partnerom
Vicepremiérka Veronika Remišová včera rokovala so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska o spôsoboch, ako čo najefektívnejšie nasmerovať eurofondy do regiónov.
viac
26.08.2021
U ministra riešili aktuálne témy v sociálnej oblasti
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger sa spolu s Boženou Kováčovou, predsedníčkou Sekcie sociálnych vecí a marginalizovaných komunít ZMOS a starostkou obce Jánová Lehota, zúčastnili pracovného stretnutia na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
viac
11.10.2021
ÚSŽZ: Výzva pre žiadosti o dotácie je otvorená do 30. novembra
Slováci v zahraničí sa môžu uchádzať o dotácie na svoje aktivity na rok 2022. Výzva Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) platí do 30. novembra, oblasťami podpory sú vzdelávanie, veda a výskum, kultúra, publikačná činnosť a médiá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.02 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.63 %