Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
19.10.2022 12:35

Stredoškoláci si v simulovaných voľbách budú voliť zástupcov miest a krajov


Ilustračná snímka: (tasr).


Stredoškoláci od 15 rokov si budú v nasledujúcich dňoch v 39 okresoch vo všetkých krajoch voliť svojich zástupcov do miest a samosprávnych krajov prostredníctvom simulovaných volieb.


Voliť môžu do 21. októbra. Ide o simuláciu skutočných volieb do orgánov samospráv miest a krajov, potvrdila vedúca organizačného tímu študentských simulovaných volieb Natália Zikmundová.

Viac ako 100 dobrovoľníkov bude tento týždeň plniť úlohu volebných komisií, vydávať volebné lístky, usmerňovať voličov a počítať odovzdané hlasy. Podľa slov Zikmundovej tak 20 000 študentov zažije demokratické voľby a oboznámi sa s kompetenciami samospráv.

Tvrdí, že práve po tragických udalostiach, ktoré zasiahli aj mladých ľudí, je nevyhnutné dať priestor hlasom študentov a podnecovať medzi nimi diskurz o verejno-politickom dianí. "Aj rozhodnutia a postoje predstaviteľov samospráv majú vplyv na životy mladých ľudí a prispievajú k náladám v spoločnosti. Študentské voľby sa preto mladým ľuďom snažia povedať, že na nich záleží a že svoju budúcnosť môžu mať vo vlastných rukách," uviedla Zikmundová.

V roku 2022 študentské voľby spolupracujú so širokou sieťou aktérov, medzi nimi sú Rada mládeže Prešovského kraja, Inštitút pre aktívne občianstvo, Slovenská národná galéria a Asociácia pre občiansku spoločnosť. Zapojili sa aj mládežnícke parlamenty zo Starej Ľubovne a Bardejova. "Vďaka nim, celoslovenskému organizačnému tímu a zapojeným študentom sme dokázali spracovať 484 kandidátnych listín s takmer 8000 kandidátmi," dodala členka organizačného tímu Sarah Trangelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2017
Voľby do VÚC by mali byť pri dvojkolovom hlasovaní najneskôr 4. novembra
Voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali byť najneskôr v sobotu 4. novembra. Ak by sa však zmenil zákon a zrušilo by sa druhé kolo volieb, bol by možný aj neskorší novembrový sobotný termín. Noví predsedovia krajov a krajskí poslanci musia byť známi do 23. novembra.
viac
27.01.2017
Stredoškoláci spoznajú návštevou Osvienčimu tragédiu holokaustu
Pri príležitosti 72. výročia oslobodenia vyhladzovacieho tábora v poľskom Osvienčime predstavil predseda BSK program Pamätajte!, ktorý je určený študentom stredných škôl.
viac
04.06.2019
Slovensko potrebuje parlament regiónov
Celoslovenská petícia za zvýšenie počtu volebných obvodov pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky.
viac
06.09.2021
Stredné školy v kraji zahájili nový školský rok 2021/2022
Vo štvrtok 2. septembra stredné školy v kraji po letných prázdninách opätovne otvorili brány pre svojich žiakov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadlo do školských lavíc takmer 29 000 žiakov, z toho v 59-tich župných školách bude v tomto školskom roku študovať 20 672 stredoškolákov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %