Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.01.2022 03:20

Stav Hodžovho námestia je podľa mesta neudržateľný


Snímka zdroj: (casopismetropola.sk).


Aktuálny stav Hodžovho námestia v centre Bratislavy pri Prezidentskom paláci je podľa hlavného mesta neudržateľný. Poukazuje pritom na poškodenú dlažbu, zlý stav betónových obrúb kvetináčov či zatekanie do podchodu.


Problém je podľa samosprávy potrebné riešiť čo najskôr, preto avizuje na jar sadu jednoduchých dočasných úprav.

Hodžovo námestie je jedným z najvýznamnejších verejných priestorov Bratislavy, podľa mesta však vôbec nie je využitý jeho potenciál. "Chceme, aby toto námestie bolo skutočne reprezentatívne a živé, a to môže zabezpečiť iba kvalitná architektonická súťaž. Príprava takejto súťaže a následná realizácia však vyžadujú dlhý čas, až v horizonte rokov," skonštatoval bratislavský primátor Matúš Vallo.

Spoločne s mestským Metropolitným inštitútom Bratislavy pripravuje magistrát na jar na námestí zlepšenia, a to do času veľkej, komplexnej revitalizácie na základe architektonickej súťaže.  Betónové obruby chce mesto nahradiť novými kvetináčmi. Rastliny, ktoré sú perspektívne, presadí na iné vhodné stanovištia a odumierajúcu zeleň v apríli nahradí 90 novými stromami a trvalkovou zeleňou.

"Námestie spríjemnia najmä okrasné stromy, vhodné pre mestské podmienky, vďaka ktorým na námestí vzniknú miesta s príjemným tieňom. Vysadíme tu javory, muchovníky, hraby, liesky turecké, jaseňovce a tiež ambrovníky," spresnil Vallo. Pribudnúť má tiež zhruba 30 "bratislavských" lavičiek a desať košov, čím sa má celý mobiliár zjednotiť. Okrem odstránenia betónových obrúb, slúžiacich ako kvetináče, opravia poškodenú a doplnia chýbajúcu dlažbu.

Návrh podporuje priechodnosť územia a tiež ponúka lepší prístup zo spodnej časti námestia. "Vytvorenie zelených ostrovov podporí intimitu prostredia, pričom zachováva bezpečnosť a prehľadnosť v území," deklaroval primátor. Už minulý rok na Hodžovom námestí mesto opravilo a zmodernizovalo fontánu Planéta mieru, zazelenali dopravný ostrovček na Štefánikovej ulici.

Súčasná podoba Hodžovho námestia vznikla v roku 1981, keď sprevádzkovali mimoúrovňovú križovatku s podchodom. Námestie pred barokovým Prezidentským palácom má výraznú osovú dispozíciu. Hlavná kompozičná os vychádza z paláca a práve na tejto osi je umiestnená aj kruhová fontána Planéta mieru.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2019
V centre zrušia 120 parkovacích miest, v prospech chodcov a zelene
Obmedzenie parkovania, uprednostnenie chodcov, mobilná zeleň, detské ihrisko, celoročné i sezónne sedenie, sociálna kontrola či lokálna správa. To je zoznam takzvaných rýchlych riešení, ktoré chce v priestore Kamenného námestia a Námestia SNP v Bratislave realizovať v najbližších mesiacoch
viac
22.07.2020
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa sú podľa mesta v zlom stave
Mnohé stromy v Sade Janka Kráľa v Bratislave sú aj pre dlhodobo zanedbávanú údržbu v zlom stave. Tvrdí to bratislavský magistrát s tým, že viaceré stromy trápia hlboko otvorené dutiny na kmeni či kostrových konároch, preschnutie koruny, hubové ochorenia i parazity.
viac
25.02.2021
Spustili petíciu za návrat zeleného parku na Hlavnom námestí
V Bratislave spustili petíciu za návrat zeleného parku na Hlavnom námestí. Podpísalo sa pod ňu už vyše 500 ľudí. Signatári žiadajú hlavné mesto a jeho volených zástupcov o vytvorenie príjemnej oázy pokoja a oddychu na tomto námestí.
viac
27.01.2023
Na Moste SNP znížili rýchlosť, riešiť budú jeho zlý technický stav
Na Moste SNP v Bratislave znížili pre autá maximálnu povolenú rýchlosť na 50 kilometrov za hodinu (km/h). Potvrdilo to hlavné mesto, ako správca mosta, i polícia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %