Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.11.2020 03:10

Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.


 V rámci svojich kompetencií podporila mestská časť lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch,“ uviedla k situácii starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová po tom, ako na novembrovom miestnom zastupiteľstve odprezentovala poslancom informáciu o Kultúrnom lete na nábreží 2020.

Opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva Slovenskej republiky majú za cieľ spomaliť šírenie nového koronavírusu, ich nevyhnutným vedľajším účinkom však je zastavenie alebo spomalenie ekonomiky. V oblasti kultúry poznačila pandémia všetky profesie pôsobiace v kultúrnom sektore a obmedzila až stopla kultúrny život, divadelné predstavenia, koncerty, podujatia atď. Zamrzli, alebo boli významne obmedzené turizmus, cestovný ruch, hotely, reštaurácie, kaviarne, služby prevádzky rôznych typov a pod. V kontexte týchto okolností spracovala mestská časť finančnú analýzu a po vyčíslení výpadkov verejných zdrojov v dôsledku protipandemických opatrení hľadala možnosti, ako pomôcť najpostihnutejším segmentom.

Na miestnom zastupiteľstve sa 26. 5. 2020 schválilo odpustenie 50 % z dane za užívanie verejného priestranstva pre terasy gastronomických prevádzok a kaviarní (VZN mestskej časti Bratislava–Staré Mesto č. 2/2020 o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto s účinnosťou odo dňa vyhlásenia). Úľava bola stanovená finančným oddelením vo výške, akú rozpočet Starého Mesta dokáže zvládnuť bez zásadného dopadu na ostatné segmenty – sociálna oblasť, školstvo, kultúra, zeleň, údržba a verejné služby.

„Ďalším najpostihnutejším segmentom je kultúra. Nielen kultúra ako celok, ale aj tisíce ľudí pracujúcich v oblasti kultúry, ktorí zo dňa na deň prišli o živobytie. Vedenie a finančné oddelenie Starého Mesta preto pripravilo analýzu uskutočniteľnosti, finančnú analýzu a následne sme hľadali možné formy pomoci,“ povedala starostka Starého Mesta.

Na júnovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva preto poslanci schválili presun časti financií, ktoré Staré Mesto dostalo v rámci pomoci v boji proti koronavírusu, do staromestského Fondu architekta Weinwurma. Neinvestičný fond tak mohol vyhlásiť aj výzvu na kultúrne projekty COVID-19 – KULTÚRA, pričom celková výška dotácie bola 14-tisíc eur. Staré Mesto tak podporilo kultúrny segment, ktorý na aktuálnu situáciu dopláca mimoriadne bolestivo.

Oblasť cestovného ruchu je v kompetencii hlavného mesta, rovnako aj tzv. turistická daň plynie výlučne do mestskej kasy. Rozvoju cestovného ruchu, jeho podpore a propagácii sa venuje mestská organizácia Bratislava Tourist Board (BTB). Staré Mesto prispelo k jeho rozvoju inštaláciou vyhliadkového kolesa na Rázusovom nábreží / Bratislava zhora. Vyhliadkové koleso bolo na nábreží inštalované 1. júla 2020 a stálo tam do 30. septembra 2020. Dočasný objekt sa stal projektom, ktorý prospel nielen letnej atmosfére mesta, ale aj miestnej kultúre a domácemu cestovnému ruchu. Viazalo sa naňho viacero atraktívnych kultúrnych podujatí. Organizácia Bratislava Tourist Board ho zaradila medzi odporúčané zaujímavosti v Starom Meste (v rámci projektu na oživenie domáceho turizmu Objav 72-hodinovú Bratislavu vydala aj pohľadnice s jeho fotografiou a panorámou mesta v náklade 25-tisíc). Vyhliadkové koleso stojace v blízkosti ikonického Propelleru sa na niekoľko mesiacov stalo srdcom Kultúrneho leta na nábreží 2020, viazali sa naňho rozmanité kultúrne podujatia, akrobatické vystúpenia, výstava fotografií, na nábreží sa konali výstavy, koncerty, čítačky. Vyhliadkové koleso pozitívne hodnotili návštevníci mesta, ale aj gastropodnikatelia, ktorí v jeho okolí prevádzkujú svoje podniky – oživenie Rázusovho nábrežia im prinieslo zvýšenie návštevnosti a tržieb.

 

Autor: (ts-Bratislava-Staré Mesto)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Bratislave hrozí úbytok turistov
Staré Mesto plánuje už na najbližšom zastupiteľstve prijať nové všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré výrazne skráti záverečné hodiny nočných prevádzok typu nočný bar, diskotéka či klub.
viac
20.12.2019
Nové VZN by malo zvýšiť bezpečnosť a upravuje aj stavebný ruch
Večierky v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto budú otvorené iba od 06.00 do 23.00 h. Upravuje to nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktoré prijali staromestskí poslanci na utorkovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva.
viac
11.03.2021
Je to len na skok - nikto netušil, že od priepasti
"Je to len naskok v all inclusive destinácii" malo byť mottom vlaňajšej sezóny v Bratislavskom regióne. Pandémia však zamiešala karty a Bratislava sa v turizme prepadla z prémiovej pozície na poslednú. Podnikatelia v cestovnom ruchu sú v stave klinickej smrti, sami sa z nej na nohy nepostavia.
viac
31.03.2021
Staré Mesto podporí v rámci dotácií viaceré projekty
Bratislavské Staré Mesto podporí tento rok v rámci prvého kola viaceré projekty z oblasti kultúry, školstva a športu i sociálnej starostlivosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %