Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
13.03.2018 11:55

Stará Ľubovňa plánuje rekonštruovať ďalšiu dôležitú križovatku


Podrobné informácie o stave rozpracovanej projektovej dokumentácie plánovaného kruhového objazdu projektantka stavby Ing. Janka Dunajská – DISTA Projekt.


V utorok 6. marca 2018 sa v rámci zasadnutia Komisie výstavby, regionálneho rozvoja a životného prostredia, pôsobiacej pri Mestskom zastupiteľstve v Starej Ľubovni, opäť otvorila otázka dopravnej situácie v meste.


Jedným z riešení kritických bodov dopravnej infraštruktúry je aj plánovaná prestavba existujúcej križovatky ulíc Tatranská a Okružná na kruhový objazd, ktorá získava čoraz reálnejšie kontúry. Tá by mala zabezpečiť zvýšenie výkonnosti križovatky a prispieť k plynulosti a bezpečnosti dopravy.

 Na zasadnutí komisie podala podrobné informácie o stave rozpracovanej projektovej dokumentácie plánovaného kruhového objazdu projektantka stavby Ing. Janka Dunajská – DISTA Projekt. Zúčastneným vysvetlila výber tvaru a veľkosti kruhového objazdu, priblížila jeho pozitíva i pozitíva iných riešených stavebných objektov. Najvhodnejšia alternatíva navrhnutej okružnej križovatky disponuje vonkajším priemerom 36 metrov a napája 4 ramená. V súvislosti s úpravou kruhovej križovatky by sa vykonali aj úpravy chodníkov a osvetlenia, zvýšil by sa tiež počet parkovacích miest. „Jednou z dlhodobých priorít je tiež odľahčenie dopravy v centre mesta. Intenzívne pracujeme na majetkovoprávnom vysporiadaní pozemkov na Vansovej ulici, kde Mesto plánuje vybudovať pozemnú komunikáciu spájajúcu Okružnú a Levočskú ulicu. V prípade vybudovania kruhového objazdu pri starom cintoríne by sa

zabezpečilo prepojenie Tatranskej a Okružnej ulice s ulicou Popradskou i plynulé napojenie na cestu I. triedy I/68 . Realizáciou dlho očakávaného juhovýchodného obchvatu, kde Mesto a Prešovský samosprávny kraj v súčasnosti čakajú na schválenie strategického dokumentu Plán udržateľnej mobility, by sa tak do veľkej miery odľahčila doprava v centre mesta, predovšetkým na Námestí sv. Mikuláša,“ konštatuje primátor mesta Ľuboš Tomko. Riešenie čoraz viac kritickej dopravnej situácie v meste by tak znamenalo aj zvýšenie atraktívnosti Námestia sv. Mikuláša ako pamiatkovej zóny z pohľadu domácich obyvateľov i turistov.

Autor: (ts-msl-Aleš Solár)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.12.2017
Gymploviny opäť vyhrali v súťaži stredoškolských časopisov
Študenti Gymnázia T. Vansovej v Starej Ľubovni získali prvé miesto v súťaži stredoškolských časopisov PSK. Odborná porota skonštatovala, že kvalita periodík z roka na rok rastie.
viac
07.03.2018
Slovensko-poľský projekt priniesol nové singletraily
Realizácia projektu „Staviame – jazdíme – spoznávame postupne napĺňa spoločnú „cyklovíziu“, a to budovať prihraničný cestovný ruch prostredníctvom zážitku z horskej cyklistiky.
viac
01.07.2018
Výstavba juhovýchodného obchvatu mesta schválená!
Neúnosné dopravné zaťaženie historického centra mesta Stará Ľubovňa predstavuje dlhodobý problém. V súčasnosti prejde Námestím sv. Mikuláša denne viac než 6 000 vozidiel. Riešením tejto kritickej situácie je výstavba juhovýchodného obchvatu, ktorá v posledných rokoch dostáva reálnejšie kontúry.
viac
12.08.2019
Po komplexnej rekonštrukcii opäť otvoria pasáž z námestia
Po kompletnej rekonštrukcii onedlho mesto Stará Ľubovňa opäť sprístupní pasáž na Námestí sv. Mikuláša. Podľa primátora Ľuboša Tomka išlo o jednu z najvýznamnejších investičných akcií mesta, ktorú realizovali vlani a počas tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %