Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.10.2016 12:30

Sprejerstvo by malo byť trestané bez ohľadu na výšku škody


Posprejované fasády budov v Košiciach. Snímka zdroj: (youtube.com).


Sprejerstvo by malo byť potrestané bez ohľadu na to, aká vysoká škoda ním vznikla. Myslí si to opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Osuský (SaS), ktorý to chce dosiahnuť cez pozmeňujúci návrh k zákonu o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.


"Devastácia prostredia, v ktorom žijeme, vedie k tomu, že sa hľadí na veci do istej výšky ako na drobnosť. A myslím si, že tak ako pri trestných činoch extrémizmu je aj tolerancia takýchto zdanlivo drobností nie tou správnou cestou," poznamenal Osuský v pléne s tým, že pri sprejerstve by sa mali prestať merať centimetre štvorcové.      

Právna norma z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) rieši aj otázku hliadok vo vlakoch. Dohľad nad verejným poriadkom vo vlakoch a na železničných staniciach bude môcť v budúcnosti mať iba polícia alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy či prepravcom.      

Žitňanská potvrdila, že ide o reakciu na aktivity parlamentnej ĽSNS a jej hliadky v niektorých osobných vlakoch s problémovou bezpečnosťou. "Nikto nemôže nahrádzať v tomto štáte políciu ani sa tak tváriť. Akúkoľvek aktivitu, ktorá má chrániť občanov, pokiaľ ide o ich majetok, život a zdravie, bude môcť vykonávať len polícia alebo subjekt, ktorý má príslušné poverenie od železníc," uviedla ministerka. Nedodržanie zákona podľa nej bude sankcionovateľné.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Aktualizáciu územného plánu Popradu dokončujú po takmer dvoch rokoch
V Poprade dokončujú práce na najdôležitejšom dokumente z pohľadu jeho ďalšieho rozvoja, a to zmene a doplnku 2016 Územného plánu mesta Poprad (ÚPN).
viac
18.01.2017
Výbor dal zelenú zlúčeniu volieb aj zrušeniu 2. kola voľby predsedov VÚC
Ústavnú trojpätinovú väčšinu potrebnú na spojenie termínov krajských a komunálnych volieb od roku 2022, sa v utorok (17. 1. 2017) podarilo nájsť na pôde Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR.
viac
15.05.2017
Zákon pomôže krajským samosprávam riešiť problémy s usporiadaním pozemkov
Predseda TSK Jaroslav Baška spoločne s kolegami z NR SR, ktorí sú zároveň poslancami Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, a tiež s poslancami za stranu MOST – HÍD predložili doplňujúci návrh k novele zákona o pozemkových úpravách.
viac
04.09.2020
ZMOS požiadal poslancov parlamentu o legislatívnu aktivitu kvôli kuchynskému bio
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa listom obrátil na poslankyne a poslancov parlamentu, ktorí pôsobia v samospráve. Dôvodom je požiadavka o poslaneckú zmenu zákona o odpadoch vo vzťahu ku kuchynskému bioodpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %