Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.08.2019 03:25

SOŠ zavádza duálne vzdelávanie pre budúcich vodohospodárov


Súkromná stredná odborná škola DSA - Trebišov (PanoGo)


Súkromná stredná odborná škola DSA v Trebišove zavádza od nového školského roka duálne vzdelávanie pre študijný odbor technik vodár vodohospodár. Zmluvu o duálnom vzdelávaní podpísali v stredu predstavitelia školy a štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP).


Daný maturitný študijný odbor otvorili na škole v septembri 2016, budúci rok tak bude mať prvých absolventov. "Škola plánuje prijať pre tento odbor do prvého ročníka 19 študentov. Štúdium je bezplatné a študenti, zaradení do systému duálneho vzdelávania, budú poberať štipendium v závislosti od študijných výsledkov," uviedol pre TASR Slavomír Maličkay, riaditeľ pre komunikáciu spoločnosti Deutsch-Slowakische Akademien (DSA), ktorá je zriaďovateľom školy. Absolventi po úspešnom ukončení štúdia budú mať garanciu pracovného miesta vo vodárenských a vodohospodárskych firmách na Slovensku, ako aj možnosť pokračovať vo vysokoškolskom štúdiu na Slovenskej technickej univerzite (STU) v Bratislave alebo Technickej univerzite (TUKE) v Košiciach.       

Záujem o odborné a technické odbory vo všeobecnosti klesá, čo sa prejavuje aj vo vodohospodárskej oblasti. Cestou "vyučiť si" budúceho zamestnanca chce ísť aj SVP. Výchova a vzdelávanie žiakov v rozsahu praktického vyučovania v podniku a teoretického vyučovania v škole bude poskytovaná v systéme duálneho vzdelávania podľa školského vzdelávacieho programu. "V rámci odborného výcviku budú za finančnú odplatu žiaci pracovať na vodohospodárskych objektoch a zariadeniach, zapájať sa do opráv a údržby vodných tokov, zúčastňovať sa protipovodňových cvičení a získavať praktické skúsenosti v oblasti vodohospodárskych technológií, vodných stavieb, vodárenstva, vodného hospodárstva, ako aj protipovodňovej ochrany," informoval hovorca SVP Marián Bocák.       

Generálny riaditeľ SVP Stanislav Gáborík verí, že takýto spôsob osvojovania zamestnancov je najlepší spôsob, ako nájsť budúcich kolegov, či už hatiarov, poriečnych alebo vodohospodárskych robotníkov.       

Podpis zmluvy o duálnom vzdelávaní nadväzuje na predchádzajúce memorandum o spolupráci a pomoci v oblasti štúdia, vzdelávania a uplatnenia absolventov medzi oboma stranami. "Sme radi, že tým prispejeme k zvýšeniu záujmu potenciálnych žiakov o štúdium vodného hospodárstva a budeme tak súčasťou prípravy budúcich vodohospodárov," uviedol riaditeľ školy Miroslav Tóth.       

Vlani na strednej škole vybudovali špeciálnu halu Centrum excelentnosti pre vodárenské profesie s cvičným polygónom na simuláciu porúch vodovodného potrubia. DSA je najväčším súkromným zriaďovateľom základných a stredných škôl na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2016
Príklad spolupráce v rámci duálneho vzdelávania
Súkromná Stredná odborná škola DSA v Trebišove bude vychovávať budúcich vodohospodárov.
viac
14.09.2019
Samospráva Prievidze ako prvá na Slovensku ponúkne duálne vzdelávanie
Prievidzská samospráva ponúkne ako prvá na Slovensku duálne vzdelávanie. Radnica plánuje zaviesť praktickú prípravu vybraných žiakov Obchodnej akadémie v Prievidzi na tamojšom mestskom úrade (MsÚ).
viac
06.12.2019
Duálne vzdelávanie má budúcnosť
Výber strednej školy je opäť aktuálnou otázkou nielen pre žiakov 9. ročníkov, ale aj pre ich rodičov. Pri tomto rozhodovaní treba prihliadať nielen na študijné výsledky, ale spojiť výber školy s budúcim povolaním, zohľadniť osobnostné predpoklady a schopnosti žiaka.
viac
04.09.2020
NKÚ budúci rok skontroluje systém duálneho vzdelávania či oddlžovanie nemocníc
Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR v budúcom roku preverí systém duálneho vzdelávania, odmeňovanie učiteľov na základných školách, oddlžovanie zdravotníckych zariadení, fungovanie sociálnych podnikov či efektívnosť opatrení zameraných na zadržiavanie vody v krajine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %