Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
21.09.2023 01:05

ŠOP vyzýva vlastníkov pozemkov a samosprávy na odstraňovanie inváznych rastlín


Snímka zdroj: CHKO Záhorie - Štátna ochrana prírody


Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva vlastníkov pozemkov a samosprávy na odstraňovanie nepôvodných inváznych rastlín. Ide najmä o zlatobyle, ktoré rozkvitajú na konci leta a začiatku jesene. Na územie Európy sa rozšírili zo Severnej Ameriky. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP


"Invázne druhy rastlín boli najčastejšie dovezené ako okrasné alebo medonosné rastliny, ktoré sa z parkov a iných výsadieb začali rýchlo šíriť do okolia a obsadzovať nové plochy. Dokážu sa rýchlo množiť vegetatívnym spôsobom, napríklad podzemkami, alebo vytvárajú každoročne veľké množstvo semien s vysokou klíčivosťou," vysvetlila riaditeľka sekcie ochrany prírody a krajiny ŠOP SR Marta Mútňanová.         

Viaceré z týchto druhov v súčasnosti podľa ochranárov tvoria rozsiahle porasty, najčastejšie popri vodných tokoch, cestách, železniciach a na opustených priestranstvách. Často zasahujú aj do cenných pôvodných rastlinných spoločenstiev.         

Aktuálne kvitnúce zlatobyle taktiež obsadzujú nové územia. Zlatobyľou zarastené pozemky sa práve v tomto období zmenia na "žlté polia". "V prípade ich masového rozšírenia významne menia vzhľad krajiny, ohrozujú pôvodné druhy rastlín a biotopov, znehodnocujú pozemky a spôsobujú tiež peľové alergie," poukázala Mútňanová. Okrem zlatobyle patrí do zoznamu inváznych nepôvodných druhov rastlín napríklad aj glejovka americká, boľševník obrovský, ambrózia palinolistá či pohánkovec japonský.         

Invázne a expanzívne sa šíriace druhy rastlín sú špecifické tým, že rastú na plochách, kde nie sú pozemky udržiavané kosením alebo pastvou. Ľudia by mali takéto plochy v tomto období pokosiť, kým zlatobyle nezačnú vytvárať semená a nedôjde k rozšíreniu na ďalšie plochy. Kosenie či mulčovanie v čase pred kvitnutím zlatobylí je podľa ŠOP najúčinnejším spôsobom zamedzenia ich ďalšiemu šíreniu.         

"Odstraňovanie inváznych druhov rastlín je veľmi náročné a vyžaduje si systematické niekoľkoročné zásahy. Ich účinná eliminácia bude možná len vtedy, keď každý z nás preberie svoju zodpovednosť a zabezpečí likvidáciu týchto inváznych rastlín na svojich pozemkoch," skonštatovali ochranári.         

ŠOP prevádzkuje aj webovú stránku, ktorá obsahuje systém rýchleho varovania. Prostredníctvom neho je možné nahlasovať výskyt nepôvodných inváznych druhov na Slovensku.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2017
Výzvy pre mimovládne organizácie sa stretli s veľkým záujmom
Informačné semináre pre mimovládne organizácie k dopytovo-orientovaným výzvam z operačného programu Efektívna verejná správa (OP EVS) sa stretli s veľkým záujmom. Prišlo na ne takmer 500 zástupcov občianskej spoločnosti.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
24.08.2022
Na protest samospráv prišlo do Trnavy približne 400 ľudí
V centre Trnavy v pondelok 22. augusta vyjadrilo svoju nespokojnosť so vzťahom štátu k samosprávam približne štyristo starostov, primátorov a zamestnancov obecných a mestských úradov.
viac
18.03.2024
VVS vníma výzvu samospráv pozitívne, požiadavkami sa bude podrobne zaoberať
Východoslovenská vodárenská spoločnosť (VVS) vníma výzvu podpísanú viacerými primátormi a starostami zo stredného a východného Slovenska pozitívne. Predstavitelia samospráv, ktoré sú akcionármi VVS, žiadajú v súvislosti s dlhopisovým programom vodární garanciu ochrany vody a majetku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %