Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.07.2018 05:32

Sólymos: Nízkoemisné zóny na Slovensku sú len otázkou času


Minister životného prostredia László Sólymos. Snímka: TASR


Je len otázkou času, kedy slovenské samosprávy využijú minuloročnú zmenu legislatívy a vytvoria prvé nízkoemisné zóny. Do nich majú povolený vstup len vozidlá od určitej emisnej triedy. V rozhovore pre TASR to povedal minister životného prostredia László Sólymos.


"Na západe je bežné, že sa napríklad dieselové autá vylučujú z centier miest. Ten trend je jasný, my sme k nemu spravili legislatívny rámec. Je na samosprávach, ako tento nástroj vedia využiť," poznamenal. Podľa jeho informácií už o zavedení zón uvažujú viacerí primátori.       

Podľa Sólymosa envirorezort nemá nástroje na to, aby samosprávy motivoval k vytvoreniu takýchto zón. Mestá by však podľa neho mohli vedieť motivovať občanov k využívaniu dopravných prostriedkov šetrnejších k životnému prostrediu. "Napríklad by mohli zriadiť prednostné pruhy len pre ekologickejšie autá," navrhuje Sólymos.       

Minister tiež v rozhovore pripomenul, že ochrana ovzdušia je nadrezortná záležitosť. Jednoznačne určiť segmenty politiky, ktorých sa znečisťovanie ovzdušia týka a priradiť k nim konkrétne kroky, je aj jedným z cieľov pripravovanej Stratégie ochrany ovzdušia. Tú chce ministerstvo prijať na jeseň. Podľa ministra bola príprava stratégie jedným z dôvodov, prečo sa Slovensko dostalo zo skupiny krajín, ktoré chcela Európska komisia žalovať za kvalitu ovzdušia.       

Stratégia sa zameriava na troch hlavných pôvodcov znečistenia - dopravu, vykurovanie domácností a priemysel. Šéf envirorezortu za problém označil napríklad uhoľnú elektráreň Nováky, ktorá je veľkým znečisťovateľom.       

Na otázku, prečo ministerstvo so stratégiou prichádza až tento rok, Sólymos odpovedal, že ide o komplexný dokument, ktorého príprava si vyžaduje veľa času. "Je dôležité, aby sme prijali nie rýchlu stratégiu, ale dobrú," zdôraznil. Ministerstvo sa preto podľa jeho slov snažilo pri príprave stratégie osloviť všetkých, ktorí by sa k tomu mali vyjadriť.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2017
Minister L. Sólymos avizuje zdraženie skládkovania odpadov
Skládkovanie má na Slovensku zdražieť. Ministerstvo životného prostredia plánuje pripraviť nový zákon o poplatkoch za uloženie odpadov, avizoval dnes (24. 1.) na tlačovej konferencii šéf rezortu László Sólymos.
viac
02.02.2017
Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR
Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).
viac
17.10.2017
Parlament dal zelenú efektívnejšej ochrane ovzdušia
Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dnes schválili novelu zákona o ochrane ovzdušia. O aplikačnej novele odpadového zákona budú hlasovať v stredu (18.10.). Informoval o tom hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák.
viac
10.02.2019
Trnavská župa vypracuje nízkouhlíkovú stratégiu
Trnavská župa získala nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na vypracovanie a implementáciu nízkouhlíkovej stratégie. Realizáciou projektu TTSK získa ucelený strategický dokument, ktorý definuje aktivity TTSK zamerané na znižovanie emisií CO2 do roku 2030.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %