Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.02.2021 03:00

Sociálna poisťovňa informuje zamestnávateľov


Ilustračná snímka.


Sociálna poisťovňa informuje zamestnávateľov, aby zvýšili pozornosť pri kontrole povinných mesačných výkazov za január 2021.


Sociálna poisťovňa eviduje chyby zamestnávateľov pri kontrole podaných Mesačných výkazov poisteného a Výkazov poistného a príspevkov za január 2021. Výkaz od zamestnávateľa v prípade nesprávneho uvedenia IČPV (identifikačného čísla právneho vzťahu) zamestnanca skončí ako výkaz s chybou registrácie, tzn. v stave spracovania „neakceptovaný – chyby registrácie“. Neakceptované výkazy nemôžu byť spracované, rovnako ako doteraz v prípadoch, ak zamestnávateľ neuviedol rodné číslo zamestnanca, ktoré patrí medzi základné údaje, aké treba skontrolovať.

Na to, aby bol výkaz za január 2021 spracovaný, je potrebné, aby si zamestnávateľ skontroloval a opravil možné chyby registrácie.

Aké sú to chyby a ako ich možno opraviť?

1. Chyba: Zamestnanec uvedený v prílohe výkazu nebol nájdený v registri zamestnancov (V:1, R:0).

Oprava: je nevyhnutné poslať RLFO prihlášku alebo opraviť na riadku prílohy typ zamestnanca, rodné číslo, IČPV, prípadne vymazať riadok prílohy (podľa skutočného stavu).

2. Chyba: Zamestnanec v registri zamestnancov nebol nájdený na prílohe výkazu (V:0, R:1).

Oprava: je nevyhnutné poslať RLFO "odhlášku" alebo RLFO "zrušenie prihlásenia", alebo opraviť v riadku prílohy typ zamestnanca, rodné číslo, IČPV, prípadne vymazať riadok prílohy (podľa skutočného stavu).

Ďalšie informácie: Pri prihlasovaní nového zamestnanca sa identifikačné číslo právneho vzťahu (IČPV) neuvádza 

Autor: (socipoist.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2020
Zjednodušenie povinností voči sociálnej poisťovni
Sociálna poisťovňa informuje o zjednodušení niektorých povinností voči sociálnej poisťovni. Zákon, ktorého cieľom je zlepšiť podnikateľské prostredie (tzv. podnikateľské kilečko), bol dnes publikovaný v Zbierke zákonov SR, čím nadobudol právoplatnosť.
viac
05.01.2021
Január 2021 priniesol viaceré zmeny týkajúce sa poistných systémov
Združenie miest a obcí Slovenska dáva do pozornosti zmeny v sociálnom poistení platné od januára tohto roka. Od 1. januára 2021 sa zjednodušujú aj povinnosti zamestnancom a zamestnávateľom, pričom sa odstránili viaceré duplicitné byrokratické postupy.
viac
01.03.2021
Aktuálne informácie Sociálnej poisťovne k pandemickej OČR
Sociálna poisťovňa informuje kedy potvrdenie školy, že dieťa sa vzdeláva dištančne, na nárok na pandemickú OČR stačí a kedy nie.
viac
15.03.2021
Sociálna poisťovňa informuje ako ukončiť pandemickú OČR a PN
Ústredie Sociálnej poisťovne informuje ako ukončiť pandemickú PN a OČR: PN ukončí lekár, pri OČR už poistenec nepošle Čestné vyhlásenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %