Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.12.2019 09:15

Sociálna ekonomika na Slovensku a v Poľsku


Ilustračná koláž


Združenie miest a obcí Slovenska organizuje ďalšie podujatie, ktorého témou bude výmena skúseností v cezhraničnej spolupráci. Sústredíme sa na sociálnu ekonomiku a ďalšie aspekty obecného podnikania.


Podnikanie v prostredí miest a obcí nie je výlučne o ekonomických kategóriách ako je finančný zisk, ale sleduje aj širšie aspekty vrátane pracovných návykov, časovej štruktúry pracovného dňa, dosahu samosprávy na zabezpečovanie konkrétnych verejnoprospešných činností a spája verejné služby s rozsahom a kvalitou ich zabezpečovania. Podujatie je priestorom na predstavenie riešení vhodných a potrebných pre samosprávy, reflektuje aj na aspekty verejných obstarávaní a jeho súčasťou bude predstavenie inovatívneho nástroja spoločných verejných obstarávaní.

Podujatie je preto zamerané na predstavenie sociálnej ekonomiky v rámci slovenských a poľských samospráv, bude sa tiež venovať prínosu sociálnych aspektov verejných obstarávaní a technickým riešeniam verejných obstarávaní. Súčasťou workshopu bude aj diskusia so zástupcami slovenských a poľských samospráv a expertmi na smart riešenia s dôrazom na smart riešenia ako prejav spoločenskej zodpovednosti a spájanie technologických riešení s „gazdovským“ rozumom.

Podujatie je organizované v rámci smart workshopov - Smart ako nástroj modernizácie miestnej územnej samosprávy - s tematickým podtitulom Smart riešenia v komunálnom podnikaní a uskutoční sa 9. decembra 2019, v sále KSB, v obci Richvald 179, okres Bardejov. Na podujatí bude predstavená činnosť obecného podniku Muráň, ktorý sa venuje regionálnej značke Muránske buchty. Predstavenie sociálneho podniku gminy Sekowa z Poľskej republiky bude v réžii wójt Malgorzaty Maluch. Možnosti prihraničných projektov uvedie David Lasek, predstaviteľ euroregiónu Karpaty z Poľskej republiky a expert na smart riešenia David Levársky uvedie softvérové riešenia pre spoločné obstarávania samospráv.

Workshop je organizovaný v rámci národného projektu Modernizácia miestnej územnej samosprávy podporený operačným programom Efektívna verejná správa z Európskeho sociálneho fondu.

Autor: (Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.07.2020
Ako sa realizoval program Interreg PL-SK v roku 2019
Úspechy a neúspechy realizácie programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko Slovensko 2021 -2024 za rok 2019 sa môžete dočítať vo výročnej správe o realizácii programu, ktorá už bola schválená Európskou komisiou.
viac
30.06.2021
ZMOS organizoval workshop ku kompetenčnej výbave komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska zorganizovalo v dňoch 29. a 30. júna 2021 informačný workshop k návrhu Novej kompetenčnej výbavy komunálu.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
18.10.2021
Ukrajinsko-slovensko-nórsky workshop predstaví participáciu na lokálnej úrovni
Ukrajinské združenie miest v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska a Nórskym združením miestnych a regionálnych samospráv organizuje workshop k problematike participácie na miestnej úrovni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %