Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.01.2019 09:35

Snina: Projekt nadväzujúci na Portu Rusicu sa zameriava na cykloturistiku


Interreg - Poľsko - Slovensko


Projekt Porta Rusica - z Polonín do Bieščad, ktorý bol schválený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko na roky 2014-2020, nadväzuje na najstaršiu obchodnú cestu vybudovanú v Hornom Uhorsku.


Jeho cieľom je zvýšiť úroveň využívania prírodného a kultúrneho potenciálu tohto pohraničia. TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.       

"Obchodná cesta Porta Rusica vznikla v 19. storočí a je považovaná za najstaršiu obchodnú cestu vybudovanú v Hornom Uhorsku. Spájala Michalovce s Baligródom, viedla cez Ruské, Ruské sedlo do Roztok. Na najlepšie zachovanom úseku sú viditeľné úspechy vtedajšieho technologického myslenia, ako sú priepusty, mostíky, závory, kilometrovníky," priblížila Jeleňová.       

Výsledkom spomínaného projektu by mal byť cezhraničný turistický produkt Porta Rusica, ktorý by malo tvoriť 60 kilometrov nových, zmodernizovaných alebo zdokonalených cezhraničných cyklochodníkov. Vybudovať by sa mala aj potrebná infraštruktúra, ako sú edukačné tabule, altánky, vyhliadkové veže.       

Vytvorenie tohto turistického produktu budú podľa Jeleňovej sprevádzať edukačné aktivity, i tie propagujúce kultúrne a prírodné dedičstvo pohraničia, a to vo forme konferencií či cyklojazdy. Pripraviť by sa mala aj interaktívna mapa cyklotrás, aplikácia do smartfónov či webová stránka s kódmi QR a publikácie propagujúce potenciál pohraničia.       

Cezhraničný projekt získal podporu z Európskej únie vo výške takmer 1,6 milióna eur. "Prešovský samosprávny kraj sa nepodieľa na jeho spolufinancovaní," upozornila hovorkyňa. Vedúcim partnerom projektu je Powiat Leski a partneri sú Nadleśnictwo Cisna a na slovenskej strane Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, štátny podnik. Tento projekt je jedným z 11, ktoré v lete tohto roka v rámci cezhraničnej spolupráce schválili pre Prešovský kraj. Zrealizovať by sa mal v priebehu dvoch rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.12.2018
Projekt nadväzujúci na Portu Rusicu sa zameriava na cykloturistiku
Projekt Porta Rusica - z Polonín do Bieščad, ktorý bol schválený v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko na roky 2014-2020, nadväzuje na najstaršiu obchodnú cestu vybudovanú v Hornom Uhorsku.
viac
25.06.2019
Destinačná značka Poloniny je prísľubom rozvoja cestovného ruchu
Novú destinačnú značku Poloniny uviedli do života na stretnutí venovanom cestovnému ruchu v priestoroch Sninského kaštieľa. Ako sa zhodli prítomní zástupcovia regionálnych organizácií turistického sektora, je prísľubom k jeho naštartovaniu.
viac
21.07.2020
V Sninskom okrese zaevidovali 90 mláďat bociana bieleho
Z pohľadu výsledkov hniezdenia bocianov v okrese Snina patrí tento rok k tým úspešnejším, informuje o tom Správa Národného parku (NP) Poloniny na svojej webovej stránke. Ako uvádza, zaznamenali 90 vyvedených mláďat, čo je najviac v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.
viac
03.08.2021
V okrese Snina sa narodilo najviac bocianích mláďat od roku 2003
Aj keď je tento rok v okrese Snina obsadených len 42 spomedzi 57 evidovaných hniezd bociana bieleho (Ciconia ciconia), vyliahlo sa v nich 110 mláďat.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %