Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
09.03.2016 09:00

„Smart cities“ na Slovensku


Inteligentné mesto má vlastné obnoviteľné zdroje energie. (Foto: internet)


V poslednom desaťročí sa v oblasti rozvoja miest presadzuje koncept „smart city“, čo môžeme preložiť ako inteligentné alebo múdre mesto.


Na titulnom obrázku vidíme, že toto inteligentné mesto má vlastné obnoviteľné zdroje energie – solárne panely, veternú elektráreň, biomasu, inteligentné dopravné systémy - elektrické autobusy, zdieľa elektromobily, inteligentné domy a budovy priateľské k životnému prostrediu.

Definícií inteligentného mesta je v literatúre viacero, pre slovenský kontext sa podľa mňa najviac hodí tá, ktorá tento koncept definuje ako nový prístup ku spravovaniu (riadeniu) mesta, založenom na štyroch prioritách:

1. Investovanie do ľudského a sociálneho kapitálu

2. Investovanie do dopravnej a komunikačnej infraštruktúry

3. Chytrý manažment prírodných zdrojov

4. Participatívny prístup

Sociálny kapitál spolu s inteligentnou dopravnou a informačno-komunikačnou infraštruktúrou sú predpokladom pre dlhodobý (udržateľný) rast a vysokú kvalitu života. Sociálny kapitál v podobe vzdelanej pracovnej sily, komunity, ktorá je schopná sa učiť, adaptovať a inovovať je kľúčovou zložkou múdreho mesta. Inteligentná mestská doprava by si mala poradiť s hustotou premávky, kvalitou verejnej hromadnej dopravy, ponúkať alternatívne druhy dopravy. Inteligentné mesto by malo vyriešiť asi najväčšiu rozvojovú mestskú dilemu, či preferovať kvalitnú verejnú dopravu a vytláčať osobné autá z miest (čo môže u nás naraziť na odpor obyvateľov mesta), alebo riešiť statickú dopravu zvyšovaním počtu parkovacích miest na úkor zelene a verejných priestranstiev. Pod IKT sa myslia nielen internetové služby, ale aj telefóny, satelitné televízory, počítačové siete, či e-obchod.

Viac v Obecných novinách č. 9 - 10/2016 na str. 9

Autor: Rudolf BAUER, PhD., konzultant verejnej správy, CESCI-Carpathia


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %