Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
11.12.2019 12:10

Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy, tvrdí L. Sólymos


Snímka TASR


Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy. Uvedomuje si kroky, ktoré musí urobiť, aby sa čím skôr priblížilo k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Tvrdí to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa v utorok a stredu (11. 12.) zúčastní na klimatickom samite OSN v Madride.


Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy. Uvedomuje si aj kroky, ktoré musí urobiť, aby sa čím skôr priblížilo k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Tvrdí to minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), ktorý sa v utorok a stredu (11. 12.) zúčastní na klimatickom samite

TASR o tom informoval hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR Tomáš Ferenčák.       

Dosiahnutie klimatickej neutrality je podľa šéfa rezortu v roku 2050 kľúčovým opatrením, ako zachovať našu planétu pre budúce generácie. „Na Slovensku si uvedomujeme kroky, ktoré musíme urobiť, aby sme sa čím skôr priblížili k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Kus práce sme už spravili, no stále máme čo dobiehať. V tomto boji nepoľavíme,“ uviedol Sólymos.         

Envirorezort je za čo najrýchlejšie ukončenie ťažby a spaľovania uhlia. Sólymos to považuje za jednu z kľúčových oblastí, ako zlepšiť kvalitu ovzdušia a životného prostredia na celom Slovensku. „Je to kľúčové opatrenie, ktorým sa priblížime k dosiahnutiu cieľov parížskej klimatickej dohody a k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality,“ poznamenal šéf envirorezortu a pripomenul, že Slovensko zastaví dotácie na domácu výrobu elektriny z uhlia do roku 2023.       

Emisie sa od roku 1990 znížili približne o 40 percent. Takmer 80 percent elektrickej energie sa vyrába zo zdrojov bez obsahu uhlíka. „Ak chce Slovensko dosiahnuť klimatickú neutralitu, je nevyhnutné prijímať ďalšie účinné opatrenia,“ uviedlo MŽP.       

Odborníci MŽP pripravujú v spolupráci so Svetovou bankou Nízkouhlíkovú stratégiu rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050. Tá určí potenciál znižovania emisií skleníkových plynov v jednotlivých sektoroch, v energetike, doprave, poľnohospodárstve a lesníctve, a tiež opatrenia, ktoré je potrebné vykonať, uviedol Ferenčák. Hotová by mala byť začiatkom budúceho roka.       

Ministerstvo poukazuje na to, že SR v nasledujúcich desiatich rokoch investuje do opatrení na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy a zlepšenie životného prostredia 2,5 miliardy eur.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2019
Plastové tašky by sa na Slovensku mohli úplne zakázať, avizoval L. Sólymos
Envirorezort chce pokračovať v boji proti plastovým taškám. Podľa šéfa rezortu Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) možno očakávať aj ich úplný zákaz na Slovensku.
viac
15.06.2020
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu pri klimatickom zákone EK
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu a nezmenilo ani ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality pri klimatickom zákone z dielne Európskej komisie (EK). Ten má nastaviť rámec pre krajiny Európskej únie (EÚ) na dosiahnutie uhlíkovej neutrality.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
05.08.2022
Bratislava je medzi mestami, ktoré sa pousilujú byť klimaticky neutrálne do 2030
Mesto Bratislava vybrali do skupiny 100 miest, ktoré sa budú v rámci misie Európskej únie - 100 climate-neutral and smart cities snažiť byť do roku 2030 klimaticky neutrálne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %