Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
13.02.2023 04:15

Slovensko má prvú uhlíkovo neutrálnu kancelársku budovu


Ilustračná snímka.


Životné prostredie a jeho kvalita sú čoraz dôležitejšie aj pre developerov už pri plánovaní stavieb a následne pri samotnej realizácii. Zrejme aj vďaka tomu má Slovensko prvú ulíkovo neutrálnu kancelársku budovu. Je ňou bratislavský Einpark Offices, ktorý získal LEED ZeroCarbon certifikát.


Budova Einpark Offices developera Corwin z roku 2019 získala certifikát LEED Zero Carbon. Ten, na rozdiel od certifikátu LEED Platinum, ktorý už vlastnila, neposudzuje uhlíkovú stopu zabudovanú v konštrukcii pri výstavbe, ale uhlíkovú stopu vznikajúcu z prevádzky budovy a transportu do nej a z nej.

Posudzovanie mnohých parametrov

Projekt uspel po viac ako ročnom prísnom vykazovaní a posudzovaní mnohých parametrov a štatistík spojených s prevádzkou budovy a s aktivitami jej nájomcov. Práve voľba ľudí napríklad pri forme dopravy do zamestnania, zdá sa, zohráva kľúčovú úlohu v uhlíkovej stope budov, v ktorých pracujú. V prípade Einparku vďaka priaznivo nastaveným podmienkam a samotnom umiestnení využíva väčšina zamestnancov mestskú hromadnú dopravu (24 %) alebo prídu pešo (21 %), či na bicykli (15 %). „Napriek tomu viac ako polovica emisií súvisiacich s jeho prevádzkou je spôsobená tým, ako sa doň ľudia prepravujú. A to autami chodí len okolo 20 percent z nich,“ uviedol Miloš Polák, manažér rozvoja projektov spoločnosti Corwin s tým, že už počas samotného projektovania a výstavby sa snažili aj o čo najväčšie využitie recyklovaných a lokálnych materiálov, čo napomohlo získaniu certifikátu LEED Platinum, ktorý sa vydáva jednorazovo, po dostavbe budovy. Na rozdiel od neho je certifikáciu LEED Carbon Zero, ktorá posudzuje užívanie budovy opakovať každý rok.

Recyklujú aj šetria vodu

Počas samotnej prevádzky kancelárskych budov sa recykluje 65 % odpadu a toto číslo naďalej rastie. “Napríklad v Einparku dokáže elektrický kompostér ročne spracovať až 50 ton bioodpadu. Vďaka inteligentnému návrhu budov sa v porovnaní so štandardom darí ušetriť až 52 % vody,” vysvetľujú z Corwinu s tým, že ich cieľom je mať všetky kancelárske nehnuteľnosti v portfóliu ako uhlíkovo neutrálne stavby. “Je skvelé, keď si aj v kancelárskych budovách vedia poradiť s odpadom, kde sa ho produkuje nezanedbateľné množstvo. Jeho správne triedenie a následná recyklácia nešetria iba primárne zdroje, ale aj samotné životné prostredie,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zabezpečuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. Zároveň samotná spoločnosť patrí k tým, ktoré vypočítavajú úsporu emisií a CO2 dosiahnutých zhodnocovaním a recykláciou odpadov z obalov a udeľujú Certifikát CO2.

K rezidenčným aj office projektom Corwinu patria i aj čoraz viac populárne zelené strechy, ktorých celková plocha dosahuje takmer 14-tisíc metrov štvorcových, čo je rozloha dvoch futbalových ihrísk.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
11.01.2021
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou ukončili
Prvú fázu obnovy námestia pred železničnou stanicou vo Zvolene ukončili, zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) sa od nového týždňa vracajú na pôvodné miesto. Iinformoval o tom hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.
viac
10.06.2022
Ukončili prvú etapu obnovy historickej budovy gymnázia
V týchto dňoch ukončili jednu zo štyroch etáp rekonštrukcie viac ako 100-ročnej historickej budovy krajského Gymnázia J. Francisciho Rimavského v Levoči. Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová informovala, že zámerom projektu je sanácia objektu proti vlhkosti.
viac
08.11.2023
Najvyššia budova Slovenska je skolaudovaná
Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower na nábreží Dunaja je právoplatne skolaudovaný. Stavebný proces pod taktovkou developerskej spoločnosti J&T REAL ESTATE (JTRE) je tak necelé štyri roky od získania stavebného povolenia úspešne ukončený.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %