Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.03.2018 10:00

Slovensko bude mať ďalších 26 zelených oáz


Logo Zelené oázy


V 12. ročníku grantového programu Zelené oázy, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 26 projektov v celkovej výške 56-tis. eur.


Prostredníctvom financií z grantu môžu žiadatelia so zapojením dobrovoľníkov revitalizovať parky, obnoviť cyklotrasy, vytvoriť komunitné a školské záhrady a zrealizovať mnohé ďalšie prospešné projekty po celom Slovensku.

Grantový program Zelené oázy podporuje už 12 rokov neziskové organizácie, miestne samosprávy, školské zariadenia a centrá voľného času pri vytváraní, obnove alebo oživení ekologicky hodnotných lokalít a trás. „Dôležitým cieľom programu je budovanie spolupráce a partnerstiev na lokálnej úrovni. Program je zameraný na trvalú starostlivosť o environmentálne hodnotné miestne lokality, ktoré slúžia širokej verejnosti, podporujú ochranu prírody a trvalú udržateľnosť,“ uvádza Milan Hronec, programový manažér z Nadácie Ekopolis.

Do grantového programu v aktuálnom ročníku prihlásilo svoje projekty 189 žiadateľov a poradný výbor grantového programu vybral do druhého kola 107 projektov.

„Tento ročník programu Zelené oázy bol dôkazom, že organizácie, ktoré sa uchádzajú o granty sa vedia čoraz lepšie pripraviť a vypracovať kvalitný projekt, kde už na prvý pohľad vidieť nielen silný environmentálny zámer, ale aj angažovanosť miestnych komunít. Aj preto bol výber finalistov tentoraz veľmi náročný a podporu získalo až 26 projektov,“ povedal Anton Molnár, riaditeľ podnikovej a marketingovej komunikácie SLOVNAFT, a.s.

„Je čoraz viac zrejmé, že aj nás sa už bezprostredne dotýkajú klimatické zmeny, aké sme doteraz nezažili. Dlhé obdobia extrémnych horúčav, prívalové dažde, vysychanie celých oblastí a iné. Dopad týchto zmien sa prejavuje nielen v mestskom prostredí. Program Zelené oázy sa od svojho vzniku snaží reagovať na aktuálne výzvy v oblasti životého prostredia, a tak verný svojmu poslaniu - ale aj názvu - sa v tomto ročníku prioritne zameriavame na realizáciu adaptačných opatrení ako reakciu na zmenu klímy,“ približuje Milan Hronec, programový manažér Nadácie Ekopolis. Medzi adaptačné opatrenia patria lokálne, praktické a efektívne opatrenia na zadržiavanie vody, ochladzovanie - hlavne v mestách, rozširovanie zelených plôch (predovšetkým viacetážovej alebo vertikálnej zelene), podpora efektívnejšieho hospodárenia s vodou, budovanie zelených striech, opatrenia na prevenciu a elimináciu následkov lokálnych prívalových povodní a podobne.

Jedným z projektov, ktoré v roku 2018 najviac zaujali poradný výbor grantového programu je návrh vytvorenia komunitnej záhrady s vlastným zdrojom vody. Hlavnou myšlienkou projektu občianskeho združenia Vrbovčan je obnova bývalej studne a jej využívanie na vytváranie vhodnej mikroklímy, výsadba zelene a svojpomocná výroba lavičiek v tieni stromov. Dobrovoľníci realizujú tento projekt v mestskej časti Vrbovec, ktorá je súčasťou mesta Michalovce.

 

Autor: Nadácia EKOPOLIS


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
08.11.2017
V Starej Ľubovni vzniklo školiace stredisko pre mladých včelárov
Slovenský zväz včelárov vytvoril v skanzene Ľubovnianskeho múzea v Starej Ľubovni miesto, kde sa ľudia môžu oboznámiť s včelárstvom ako remeslom. Projekt sa uskutočnil vďaka podpore grantového programu Zelené oázy, na ktorom spolupracuje Nadácia Ekopolis so spoločnosťou Slovnaft.
viac
19.12.2020
Štartuje nový ročník Zelených oáz
Ďalší ročník grantového programu Zelené oázy s heslom Sadíme budúcnosť chce motivovať k výsadbe zelene pre zdravšie a krajšie prostredie.
viac
23.11.2021
Komunitné enviroprojekty sa môžu uchádzať o grant z programu Zelené oázy
Obce, mestá, neziskové organizácie, školy a komunitné centrá spolu s dobrovoľníkmi môžu požiadať o financie na výsadbu a revitalizáciu zelene. Najlepšie komunitné enviroprojekty by si mohli rozdeliť 60 000 eur z grantového programu Nadácie Ekopolis. Informovala o tom Martina R. Hromadová z nadácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %