Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
08.07.2024 10:05

Slováci opäť žali úspechy na medzinárodnom kole Mladých reportérov


Foto: archív YRE


Slovenskí študenti zapojení do programu Mladí reportéri pre životné prostredie opäť zažiarili na medzinárodnom poli enviro žurnalistov. Jedno prvé a dve druhé miesta získali v konkurencii 248 príspevkov zo 46 krajín sveta.


Témami tohto ročníka boli klimatická zmena, znečistenie a strata biodiverzity. Porota hodnotila predovšetkým originalitu spracovania témy, technickú kvalitu, mieru investigatívy i šírenie príspevku.

Zaujali občianskym aktivizmom, originalitou a autenticitou

Slovenskí študenti zaujali porotu zloženú z novinárov, environmentalistov či zástupcov neziskových organizácií hneď viackrát. Lukas Vyhnalík a Nina Šidlíková získali zlato s článkom Malý filter veľkého problému. „Porota ocenila najmä ich aktivitu v pripravovanom projekte komunitnej záhrady,“ vysvetlili z Programu YRE. Článok o Sklenenej architektúre, ktorá je pohromou pre migrujúce vtáky od Hany Noščákovej si vyslúžil druhú priečku v kategórii 19 – 25 rokov a v tomto prípade boli vyzdvihnuté predovšetkým originalita a kvalitné spracovanie témy. „Mária Jánošíková s videom Menej odpadu, viac ohľadu zaujala členov poroty autenticitou, ale tiež tým, že ponúkla mnoho ľahko realizovateľných tipov na udržateľnejší spôsob života,“ doplnil Richard Medal, riaditeľ Centra environmentálnych aktivít v Trenčíne, ktoré program Mladých reportérov pre životné prostredie na Slovensku realizuje. Mária s Hanou, ako víťazky kategórie 19 – 25 rokov, dostali zároveň pozvánku na medzinárodné stretnutie národných koordinátorov vzdelávacích environmentálnych programov, ktoré sa uskutoční v marci 2025 v Južnej Kórei.

Najviac zapojených reportérov v histórii

Ako uvádzajú koordinátori z programu YRE, tento rok bola na súťaži doposiaľ najvyššia účasť. „Aj to je dôkazom, že mladých z celého sveta téma životného prostredia zaujíma,“ doplnil Medal. Víťazi sa v príspevkoch venovali širokému spektru environmentálnych problémov, týkajúcich sa napríklad vesmírneho odpadu, hlukového znečistenia, koralových útesov, mestských divokých lúk, obalového a potravinového odpadu, módy či medicíny. „Úprimne nás teší, že sa mladí ľudia zaujímajú o environmentálne témy, ktoré ovplyvňujú planétu v menšej alebo väčšej miere,“ uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá je tiež jednou z mentoriek a porotkýň v programe a dlhodobo sa venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia odpadu. „Každým rokom sú výbery v národných kolách náročnejšie, keďže príspevky naberajú na kvalite. Medzinárodná porota to musí mať naozaj nesmierne ťažké pri výbere tých najlepších,“ dodala Kretter.

Novinky v budúcom roku

Víťazné príspevky budú zverejnené v medzinárodných médiách, na environmentálnych platformách či prezentované na konferenciách. Všetkých ocenených si môžete pozrieť na platforme Exposure. Zároveň je už známa aj téma ročníka, ktorou je obnova ekosystémov. „Od budúceho školského roka pribudne nová kategória podcasting, ktorá poskytne novú platformu pre mladých reportérov na zdieľanie ich environmentálnych príbehov,“ dodal na záver Medal.

O programe YRE

Medzinárodný environmentálny vzdelávací program Young Reporters for the Environment koordinuje Foundation for the Environmental Education so sídlom v Kodani. Na medzinárodnej úrovni funguje už 30 rokov. Na Slovensku Program YRE (www.mladireporteri.sk) realizuje od roku 2009 Centrum environmentálnych aktivít v Trenčíne a zastrešuje sieť Špirála. Mladí reportéri, zapojení do projektu informujú o výzvach vo svojich miestnych komunitách, ale zároveň predstavujú premyslené riešenia a pomáhajú zvyšovať povedomie o enviro témach. Robia tak prostredníctvom článkov, fotografií alebo produkciou videí zameraných na problémy v oblasti klimatických zmien, straty biodiverzity a znečistenia! Program funguje na medzinárodnej úrovni už 30 rokov.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Slováci chcú v novom roku viac zdravia a viac času s rodinou
Slováci si prajú v novom roku 2017 najmä viac zdravia a viac času stráveného s rodinou. Vyplýva to z telefonického prieskumu o novoročných predsavzatiach, ktorý zrealizovala spoločnosť eCall Slovakia na reprezentatívnej vzorke 1214 respondentov.
viac
05.09.2018
Medzinárodná konferencia pripomenie dejiny a odkaz tábora Sobibor
Na pôde Univerzitnej knižnice Bratislava (UKB) sa v utorok uskutočnila medzinárodná konferencia, ktorá pripomenula tragické udalosti zo Sobiboru. V niekdajšom nacistickom vyhladzovacom tábore na území dnešného Poľska prišlo v období od apríla 1942 do októbra 1943 o život približne 170-tis. Židov.
viac
07.07.2020
V Bratislave si pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí
Desiatky zahraničných Slovákov si spolu s predstaviteľmi štátnych orgánov a inštitúcií cez víkend v Bratislave pripomenuli Pamätný deň Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol stanovený na 5. júla.
viac
15.04.2024
Národné kolo súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie pozná víťazov
Klimatická zmena bola témou tohto ročníka súťaže Mladých reportérov pre životné prostredie. Odborná porota z takmer 70 príspevkov z celého Slovenska vybrala tie najlepšie, ktoré budú našu krajinu reprezentovať na medzinárodnej úrovni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %