Ilustračná snímka, zdroj: Moja Žilina
Sobotňajšie Slávnosti liptovskej bryndze v centre Liptovského Mikuláša ukončili ovčiarsku sezónu na Liptove.
Podľa Kataríny Šarafínovej z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Liptov boli súčasťou podujatia popri kultúrnom programe i ukážka výroby bryndze a ochutnávka jedál.
Ovčiarska sezóna sa podľa tradícií končí na Demetra alebo Mitra 26. októbra. "Patrónom pastierov je sv. Demeter, ktorému na Liptove hovorili aj Mitro. Pastierom sa v tento deň symbolicky končila pracovná sezóna, s ovcami sa vrátili zo salašov do dedín, v kostoloch sa zúčastnili na bohoslužbách a potom sa hodovalo - mitrovalo," priblížila Šarafínová.
Podujatie otvorila ekumenická bohuslužba v kostole sv. Mikuláša, na ktorú nadviazal ovčiarsky sprievod. "V programe vystúpilo niekoľko folklórnych súborov a pripravený bol aj remeselný trh a gastronomická zóna, kde sú v hojnom zastúpení práve ovčiarske špeciality. Lákadlom bol takisto baraní guláš z 1000-litrového kotlíka. Nielen deti zaujala výstava oviec a prítomnosť slovenských čuvačov," doplnila riaditeľka liptovskej OOCR Darina Bartková.
Doplnila, že slovenská bryndza už pred 16 rokmi pribudla do Európskeho registra chránených zemepisných označení, pričom Liptáci tento rok rozbehli náročný proces ochránenia pravej Liptovskej bryndze. V tejto súvislosti bola počas slávností podpísaná deklarácia o vzájomnej spolupráci pri získaní chráneného označenia pôvodu Liptovskej bryndze medzi mestom Liptovský Mikuláš, občianskym združením Bačova cesta a Úradom priemyselného vlastníctva SR.