Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.08.2021 11:30

SIŽP prešetruje masívny úhyn rakov a rýb na Hrušovskej zdrži


Ilustračná snímka (tasr).


Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) prešetruje masívny úhyn rakov, rýb a ďalších vodných živočíchov na vodnom diele Gabčíkovo - Hrušovská zdrž. Uviedla to hovorkyňa SIŽP Tamara Lesná.


Na úhyn rakov na Dunaji upozornil Denník N. Za úhyn podľa neho môže Vodohospodárska výstavba (VV), ktorá pár dní predtým testovala novú pravú plavebnú komoru na vodnom diele Gabčíkovo. Zdrž Hrušov, nachádzajúca sa v Chránenom vtáčom území Dunajské luhy, je jeho súčasťou. VV následne úroveň vody opäť zvýšila, čo mohlo zapríčiniť odplavenie mŕtvych živočíchov po prúde rieky.

Inšpekcia dostala v utorok (3. 8.) občiansky podnet vo veci úhynu rýb a rakov. V stredu (4. 8.) vykonal odbor inšpekcie ochrany vôd Inšpektorátu životného prostredia Bratislava obhliadku miesta, priblížila Lesná. Prípad zároveň vyšetruje aj odbor inšpekcie ochrany prírody a krajiny inšpektorátu životného prostredia.

„Momentálne sa uskutočňuje zo strany SIŽP vyšetrovanie, ktoré má určiť príčinu tejto udalosti a zistiť, či došlo k porušeniu zákona. Objasňovanie tejto udalosti nie je doposiaľ ukončené. Inšpektori odobrali vzorky vôd a aj kadáverov uhynutých živočíchov. Na základe predbežného zisťovania dotknutých druhov identifikované boli iba nepôvodné druhy rakov a lastúrnikov,” spresnila Lesná. Ide o druhy ako rak pruhovaný, rak signálny a kopýtko prirastené. „Podľa dostupných informácií však vzhľadom na pokročilé štádium rozkladu dotknutých živočíchov nebude možné určiť presnú príčinu ich úhynu,” skonštatovala Lesná.

SIŽP aj naďalej zhromažďuje podklady a informácie týkajúce sa tohto incidentu vrátane možnosti nepriaznivého vplyvu prívalovej vlny, ktorá spôsobila nedávne povodne v Nemecku, v kombinácii s vopred ohlásenou mimoriadnou manipuláciou s hladinou Dunaja.

„Keďže sa tento prípad vyšetruje, bližšie informácie momentálne nemôžeme poskytnúť,” poznamenala Lesná.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Podľa odborníkov je projekt cesty pod Dunajom realizovateľný
Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Všetky potrebné merania už boli ukončené. Ich výsledky dali zelenú zámeru prebudovať dva otvory priepustu na dopravný tunel.
viac
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
22.07.2021
MŽP zhodnotí všetky vplyvy vybudovania terminálu pre LNG na Dunaji
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zhodnotí všetky predkladané vplyvy vybudovania terminálu pre LNG (skvapalnený zemný plyn) na Dunaji na životné prostredie.
viac
30.07.2021
Cyklisti medzi Sencom a Čilistovom môžu využiť nový cyklobus
Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj začala prevádzkovať cyklobus zo Senca cez Jelku až do Čilistova. Informovala o tom Katarína Čučková z KOCR Trnavský kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %