Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
22.07.2021 08:25

MŽP zhodnotí všetky vplyvy vybudovania terminálu pre LNG na Dunaji


Aktivisti z Greenpeace Slovensko a ďalších organizácií jazdia počas protestnej cyklojazdy spojenej s kajakovým protestom, ktorými verejne vyjadrili nesúhlas s plánovanou výstavbou plynového LNG terminálu v bratislavskom verejnom prístave 14. júla 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zhodnotí všetky predkladané vplyvy vybudovania terminálu pre LNG (skvapalnený zemný plyn) na Dunaji na životné prostredie.


Deklaruje, že k jeho postaveniu sa vyjadrí s dôrazom na ochranu životného prostredia a zdravia ľudí. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu.

LNG terminál sa má postaviť na Dunaji v Bratislave. Ministerstvo projekt výstavby LNG terminálu nepovoľuje. K zámeru sa vyjadruje v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie, tzv. EIA, keďže projekt podlieha povinnému hodnoteniu.

„Proces EIA je na úplnom začiatku a MŽP v najbližších dňoch určí rozsah hodnotenia, ktorý bude zverejnený a rozoslaný účastníkom konania. Týmto krokom MŽP navrhovateľovi, teda investorovi určí špecifické požiadavky, ktorými sa pri vypracovaní správy o hodnotení musí riadiť,” priblížilo tlačové oddelenie. Dodáva, že správa je kľúčovým dokumentom, ktorý môže byť pripomienkovaný verejnosťou a občianskymi združeniami.

Zo strany envirorezortu bude proces EIA ukončený vydaním záverečného stanoviska. To nie je v súčasnosti možné prejudikovať, podotklo tlačové oddelenie.

Minulý týždeň proti výstavbe LNG terminálu protestovali desiatky aktivistov z Greenpeace Slovensko i ďalších organizácií. Odmietajú výstavbu terminálu, ako aj akejkoľvek ďalšej fosílnej infraštruktúry. Navrhovaný terminál podľa nich podkopáva klimatické ciele. MŽP plne rešpektuje právo aktivistov vyjadriť názor formou protestov na Dunaji.

Spoločnosť Verejné prístavy, ktorá má terminál postaviť, tvrdí, že LNG výrazne znižuje produkciu oxidu uhličitého a neprodukuje takmer žiadne pevné častice. Zavedenie LNG zvýši kvalitu ovzdušia, konštatuje.

Slovenský plynárenský a naftový zväz odmieta tvrdenia, že zemný plyn a skvapalnený zemný plyn sú palivá porovnateľné z hľadiska ich environmentálnych vplyvov s palivami ako nafta a uhlie. „Zemný plyn je síce fosílne palivo, ale jeho objektívnou výhodou je mimoriadne nízka produkcia znečisťujúcich látok vytváraných pri jeho spaľovaní a o polovicu nižšie emisie skleníkových plynov v porovnaní s tuhými palivami,” uviedol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2020
MŽP poskytlo 33 miliónov na protipovodňovú ochranu Malého Dunaja
Zníženiu rizika povodní a negatívnych dôsledkov zmeny klímy má pomôcť protipovodňová ochrana dolného úseku Malého Dunaja. Na jej tretiu etapu Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR poskytlo Slovenskému vodohospodárskemu podniku (SVP) 33 802 024 eur.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
16.02.2021
Envirorezort chce pripraviť koncepciu vodnej politiky na Slovensku
Envirorezort chce pripraviť "modernú" koncepciu vodnej politiky Slovenska. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.
viac
11.11.2021
Projekt sanácie skládky vo Vrakuni je o čosi bližšie k realizácii
Projekt sanácie bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova v bratislavskej Vrakuni je opäť bližšie k realizácii. Rozhodnutia o dočasnom obmedzení vlastníckeho práva nadobudli právoplatnosť vo všetkých siedmich prípadoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %