Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.04.2019 01:25

Sezónu na Oravskom hrade otvoria víkendové Thurzove slávnosti


Oravský hrad, snímka zdroj: Kemp Oravice


Zreštaurované poschodie Thurzovho paláca Oravského hradu bude pre návštevníkov najväčšou novinkou tohtoročnej turistickej sezóny. Tá sa na Oravskom hrade začína Thurzovými slávnosťami už počas tohto víkendu (27. – 28. 4.).


Ako informovala riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková, expozície Oravského múzea – Oravský hrad a Oravská lesná železnica sa otvárajú každoročne už v apríli. Otvoreniu predchádzalo veľké upratovanie a údržba. "Na letnú turistickú sezónu sme sa pripravovali celý mesiac. Upratovali sa všetky miestnosti hradu, čistili sa vystavované exponáty, konzervovali sa nábytky, robili nové nátery a obnovovali sa expozície,“ priblížila Jagnešáková.       

Ako dodala, bohatý dvojdňový program Thurzových slávností spojený s remeselným jarmokom je pripravený pre návštevníkov na hlavnom nádvorí v dňoch v sobotu a nedeľu. Predstavia sa šermiari, tanečníci, atmosféru dotvorí dobová hudba a ochutnávka tradičných dobových jedál. Návštevníci zažijú pravú atmosféru 16. – 17. storočia a vrátia sa do čias grófa Juraja Thurza, jedného z najznámejších majiteľov Oravského hradu.       

„V priestoroch jedného z najkrajších poschodí hradu si návštevníci budú môcť pozrieť Zbrojnicu, Hradnú galériu, Červený salónik, Thurzov salón s pôvodnou renesančnou maľbou na stenách a Dámsky salón. Novinkou je aj expozícia Rašelinísk Oravy, ktorá je umiestnená v budove bývalej fary,“ dodala Jagnešáková. Sobotný program sa začína na Oravskom hrade o 13.00 h.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2019
Turistický vlak Oravský expres má za sebou prvú sezónu
Oravský expres má za sebou prvú, mimoriadne úspešnú sezónu. Počas leta odviezol viac ako dvetisíc turistov a návštevnosť Oravského hradu počas sobôt stúpla o takmer dvadsať percent v porovnaní s predchádzajúcim obdobím.
viac
26.06.2021
Na Pustom hrade v sezóne obnovia jednu vežu a vymenia aj infotabule
Obnova veže vo východnej línii opevnenia hradu, realizácia bezpečného schodiska a plošiny na veži komitátneho hradu, a tiež výmena všetkých informačných tabúľ - to sú hlavné plány archeológov pre tohtoročnú, už 30. sezónu výskumu a obnovy na Pustom hrade nad Zvolenom.
viac
13.04.2023
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria na konci apríla
Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v posledný aprílový víkend (29. – 30. 4.) počas Thurzových slávností. Oravské múzeum, ktoré hrad spravuje, o tom informuje na svojom webe.
viac
18.03.2024
Oravský hrad čaká čistenie, pripravia ho na otvorenie hlavnej sezóny
Otvorenie hlavnej letnej turistickej sezóny na Oravskom hrade naplánovali na koniec apríla. Predchádzať mu bude vyčistenie expozícií, nádvorí, hradných múrov a ošetrenie výstavných exponátov. Práce sa uskutočnia v apríli, keď bude hrad pre verejnosť zatvorený, s výnimkou veľkonočných sviatkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %