Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
23.11.2019 08:05

Šesť čísiel, ktoré stojí za to si zapamätať


116 111 - linka detskej istoty


Plnohodnotný detský svet v spoločnosti, ktorá ho rešpektuje, spoluvytvára a podporuje. To je vízia ľudí na Linke detskej istoty, n. o, ktorú už 23 rokov ju napĺňajú prostredníctvom viacerých programov, projektov a služieb pre deti.


Od roku 1996 do 2014 v rámci národného projektu Linka detskej istoty pri SV UNICEF, ale so samostatným financovaním a od konca roku 2014 v samostatnej neziskovej organizácii.

Jednou zo služieb Linky detskej istoty je dištančné telefonické a chatové poradenstvo pre deti a mladých ľudí z celého Slovenska.

Nonstop, bezplatne, anonymne prostredníctvom tel. č. 116111 a 116000 a chat cez www.ldi.sk .

Linka detskej istoty je prostredníctvom čísla 116 111 a 116 000 v spojení s deťmi každý deň, telefón takmer nezmĺkne. Nás to zaväzuje zabezpečiť prevádzku za každých okolností tak, aby sa mali deti na koho obrátiť kedykoľvek, keď potrebujú drobnú radu alebo radu odborníka. Smrť blízkej osoby, rozvod rodičov, týranie, zneužívanie, závislosti, šikanovanie a kyberšikanovanie i nešťastná láska dokážu riadne potrápiť, môžu viesť k sebapoškodzovaniu, vážnym psychickým problémom až k samovražde. Naučili sme sa nepodceňovať pocity detí. Možno preto sa deti a mladí ľudia na nás obracajú s dôverou, ktorú sa my snažíme nesklamať. Svedčí o tom aj cca 100 000 volaní detí a mladých ľudí za rok.

Jej úlohou je poskytnúť dieťaťu do 18 rokov bezpečné prostredie, kde sa môže zdôveriť s čímkoľvek, kde má právo byť vypočuté, prijaté a akceptované... niekedy sa volajúce dieťa iba potrebuje uistiť, že jeho pocity sú oprávnené, chce si overiť, že to čo cíti, alebo to, čo sa mu deje - je, alebo nie je v poriadku...je dôležité, aby dieťa vedelo, že nikto nemá právo mu ubližovať, že má právo byť chránené, že môže vyjadriť svoje pocity, názory a hľadať odpovede na svoje otázky.

Je to forma kontaktu s deťmi, ktorá je prítomná takmer v každom štáte sveta - v súčasnosti v 145 štátoch.  V Európske únii je existencia liniek podporovaná stratégiami na ochranu detí v EU - odporúčanie o prevádzkovaní 116 (RozhodnutieKomisie 2007/116/EC z 15.februára 2007, aktualizovaného rozhodnutím Komisie 2007/698/EC z 29. októbra 2007).

Prevažne sa odporúčania zhostili mimovládne organizácie. Z podstaty takejto právne formy sú tieto organizácie odkázané na podporu spoločnosti. Podobne aj naša Linka detskej istoty, n. o. Vďaka naším priaznivcom sa nám to aj darilo celých 23 rokov.

Teraz je však obdobie, kedy potrebujeme aj Vašu podporu. Preto ak nám chcete pomôcť  naďalej "zdvíhať" telefóny, môžete to urobiť prostredníctvom našej webovej stránky www.ldi.sk

 https://ldi.darujme.sk/3193/

Prečo telefonická a chatová Linka pre deti a mládež?

Dištančné telefonické a chatové poradenstvo vylučuje mnohé z problémov, ktoré bránia deťom obrátiť sa o pomoc, o informáciu v prípade ak si nevedia dať rady so svojim problémom. Pre ne je dištančné poradenstvo mnohokrát dostupnejšie ako pomoc tvárou v tvár.

Sila poradenstva cez telefón a chat je v tom, že"

- anonymné prostredie prirodzene vytvára bezbariérový priestor, deti sú otvorenejšie, vedia priznať viac informácii dôležitých pre identifikáciu problému,

- ľudia na Linke vytvárajú nehodnotiace prostredie, v ktorom môže dieťa ako jednotlivec vyjadriť svoje potreby a obavy bez rizika nerešpektovania jeho osobnosti, podceňovania závažnosti jeho obáv, alebo podceňovanie intenzity jeho potrieb, sú pripravení sprevádzať dieťa pri riešení jeho problému, tým majú deti možnosť mobilizovať sa, meniť obraz o sebe a uvedomiť si svoje kompetencie

A na našej Linke pre deti a mladých ľudí sú navyše služby bezplatné a dostupné zo všetkých telefónnych sietí, čím sú dostupné pre všetkých, ktorí to potrebujú.

Autor: Linka detskej istoty, n. o.


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2017
Mestskú hromadnú dopravu v Šali začína zabezpečovať elektrobus
Mestskú autobusovú dopravu v Šali začne zabezpečovať nový elektrobus. Premávať začne v piatok 30. júna v popoludňajších hodinách. „Prvé tri dni, teda do nedele 2. júla, bude elektrobus v Šali premávať zdarma,“ informovala hovorkyňa mesta Alexandra Szabová.
viac
13.11.2019
Z Krakova autobusom za lyžovačkou či do akvaparkov
Od prvého decembra bude cesta za kúpaním a lyžovaním pre našich severných susedov opäť o čosi jednoduchšia. Dopravca Leo Express pripravil novú dennú linku medzi Bešeňovou, Tatrami a Krakovom, ktorá je ideálna na jednodňový výlet do aquaparkov a na lyže.
viac
09.04.2020
Zvolen zriadi pre osamelých seniorov linku psychologickej pomoci
Mesto Zvolen prichádza v týchto dňoch s novou pomocou pre osamelých seniorov. Zriadi pre nich linku psychologickej pomoci. Osamelí ľudia, predovšetkým z radov starších Zvolenčanov, ju môžu využívať vždy v utorok a v piatok popoludní.
viac
30.03.2021
Od Veľkého piatka začne v Nitre opäť premávať cyklobus
Od Veľkého piatka (2. 4.) začne v Nitre po zimnej prestávke opäť premávať cyklobus. Autobusová sezónna linka C35, ktorú v rámci mestskej hromadnej dopravy prevádzkuje spoločnosť Arriva, je určená špeciálne na prevoz bicyklov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %