Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.12.2018 01:05

Senica: Mesto má prvé polopodzemné kontajnery


Ilustračná snímka TASR


Mesto Senica zrealizovalo na Ulici Janka Kráľa prvé polopodzemné kontajnery. TASR informoval vedúci oddelenia výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu v Senici Ivan Šteffek.


V meste sa pustili do riešenia problematiky kontajnerových stojísk. Správca stojísk Technické služby sa rozhodol zrealizovať modernú verziu formou polopodzemných kontajnerov. Ide v podstate o väčšie nádoby, ktoré sú zapustené v zemi. Nad povrchom je iba časť s poklopmi na otvoroch, cez ktoré sa vhadzuje odpad.       

Stojisko na Ulici Janka Kráľa obsahuje šesť nádob. Dve sú určené na komunálny odpad, ďalšie na plasty, sklo, papier a kovy. "Takéto kontajnery na komunálny odpad, plasty a papier majú v porovnaní s obyčajnými približne päťkrát väčší objem, kontajnery na sklo a kovy sú trikrát väčšie. Vďaka väčšiemu objemu významne klesne frekvencia odvozu odpadkov na skládku a ušetria sa finančné prostriedky," uviedol Šteffek.       

Ďalšou výhodou je estetické hľadisko. Krajšie stojiská kontajnerov psychologicky vplývajú na správanie sa obyvateľov a podporujú zodpovedný prístup k triedeniu odpadov. "Keďže vieme, že odpad z kontajnerov nevyberajú len smetiari, ale aj občania, ktorí ich prehľadávajú, vyberajú z nich odpadky a nechávajú ich okolo na zemi, hĺbka takýchto zapustených kontajnerov znemožňuje opätovné vyhadzovanie obsahu, preto v ich okolí nevzniká neporiadok," doplnil vedúci oddelenia výstavby.       

Chlad pod zemou spomaľuje rozklad baktérií a redukuje s tým súvisiaci zápach v okolí stojísk. Vyprázdňovanie kontajnerov sa realizuje zo spodnej časti zberného vreca, a tak vhadzovací otvor zostáva čistý. Konštrukcia polopodzemných kontajnerov bráni tiež prístupu zvierat a hmyzu. Pri takýchto kontajneroch sa minimalizuje riziko požiaru nízkym prísunom vzduchu.       

"Ďalšie lokality, kde by mohli takéto stojiská s polopodzemnými kontajnermi v budúcnosti vyrásť, sú ulice Robotnícka, Štefánikova, Hviezdoslavova, sídlisko Sotina a podobne," informoval Šteffek.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.06.2016
Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.
viac
13.01.2017
Je investovanie do podzemných kontajnerov správnym rozhodnutím?
V Liptovskom Mikuláši, ale i v Moldave nad Bodvou či v ďalších slovenských mestách inštalovali prvé podzemné kontajnery na zber odpadu z domácností a šéfovia ich radníc sa optimisticky vyjadrujú, že postupným zavedením na celom „svojom“ území prispejú ku zvýšeniu odpadovej kultúry.
viac
14.03.2017
Pri testovaní kontajnerov pod zemou postupujú mestá zatiaľ opatrne
Po Liptovskom Mikuláši, Nitre, Trenčíne, Trnave či ďalších mestách to skúšajú s testovaním polopodzemných kontajnerov komunálneho odpadu aj v Košiciach a Piešťanoch.
viac
27.11.2017
Košičania majú prvé podzemné kontajnerovisko
V rámci pilotného projektu modernizácie existujúcich stojísk bolo 27. novembra 2017 odovzdané do užívania prvé podzemné kontajnerovisko na Oštepovej ulici v Mestskej časti Košice-Juh.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %