Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.06.2022 09:30

Sčítanie kamzičej populácie bude tento rok o čosi skôr


Snímka zdroj: (tasr).


Už o niekoľko hodín čaká Tatranský národný park (TANAP) pravidelné jarné sčítanie kamzičej populácie, keď spresnia počty jedincov na slovenskej i poľskej strane Tatier. Jeho výsledky zároveň ukážu, koľko mláďat pribudlo tento rok.


Sčítanie tentoraz ochranári naplánovali na skorší termín, do terénu sa vyberú v utorok 14. júna. "Dôvod je, aby sa nezopakoval vlaňajšok, keď nadpriemerné teploty vyhnali kamzíky do tienistých zákutí už v priebehu dopoludnia. Ak výsledky majú čo najreálnejšie odzrkadľovať aktuálny stav ich populácie, musí nám priať aj počasie," zdôvodnil termín zoológ Správy TANAP-u Ľubomír Plučinský.

Dodal, že ideálne podmienky sú vtedy, keď nie je nízka oblačnosť a ani príliš horúco, pretože sparno vyháňa kamzíky do tieňa, kde ich je náročné v značne členitom teréne vôbec spozorovať. Práve nadpriemerné teploty sa podpísali pod výsledky minuloročnej jarnej inventúry, konkrétne čísla sa zoológovia vtedy rozhodli nezverejniť, keďže nekorešpondovali s reálnym stavom kamzičej populácie. Posledné údaje sú tak z vlaňajšej jesene, keď v TANAP narátali 1095 kamzíkov, z toho 781 jedincov na slovenskej strane. Rekord si tak zatiaľ aj naďalej drží jeseň 2018, na oboch stranách Tatier vtedy zahliadli celkovo 1431 kamzíkov. Jar bola najúspešnejšia v rokoch 2016 a 2014 so zhodným počtom 1232 jedincov.

Okrem zamestnancov Správy TANAP-u sa do sčítavania tento rok zapoja aj kolegovia zo Správy Pieninského národného parku, dobrovoľníci zo Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, Lesy miest Kežmarok a Spišská Belá. Na poľskej strane Tatier budú kamzíky rátať pracovníci poľského Tatrzanskiego Parku Narodowego. Dohromady sa na "inventúre" zúčastní približne stovka ľudí.

Pravidelne sa sčítavanie robí dvakrát ročne, zatiaľ čo jar je zameraná predovšetkým na zisťovanie prírastkov mláďat, na jeseň sa mapuje početnosť kamzičej populácie pred zimou. Okrem údajov o počtoch sú pravidelné inventúry pre zoológov taktiež zdrojom cenných informácií o zdravotnom stave populácie, keďže spočítanie využívajú napríklad aj na zber vzoriek trusu. Takisto je to podľa ochranárov príležitosť zmonitorovať vzácne prostredie národného parku či pozorovať ďalšie chránené druhy živočíchov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Vo Vysokých Tatrách budú počítať kamzíky
Koľko kamzíkov v Tatrách prežilo zimu a koľko kamzičích mláďat sa narodilo počas tohtoročnej jari, budú vo štvrtok 30. júna zisťovať dobrovoľníci priamo v teréne.
viac
13.01.2018
Kamzičia populácia zažíva najväčšie straty od roku 1971
Tatranská kamzičia populácia v súčasnosti zažíva najväčšie straty od roku 1971. Vtedy v Žiarskej doline prišlo o život 12 kamzíkov po páde do rokliny, pravdepodobne v snahe uniknúť pred hlukom a svetlom zábavnej pyrotechniky z neďalekého Baranca.
viac
09.08.2022
Najnavštevovanejším miestom počas sčítania turistov bol Hrebienok
Za jediný deň prešlo vysokohorským prostredím Tatranského národného parku (TANAP-u) celkovo 23 287 turistov a cyklistov. Vyplýva to z minulotýždňového sčítania návštevníkov.
viac
08.11.2022
Kamzíky v Tatrách sčítavali po prvý raz pomocou aplikácie
V slovenských a poľských Tatrách bude zimovať minimálne 1222 kusov kamzičej zveri. Na sčítavanie koncom októbra využila Správa Tatranského národného parku (TANAP) po prvý raz špeciálnu aplikáciu. Informovala o tom Jana Tomalová zo Správy TANAP so sídlom v Tatranskej Lomnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %