Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
20.08.2022 01:05

Šarišské hradné hry priblížia návštevníkom atmosféru zbojníctva


Ilustračná snímka, zdroj: Región Šariš


Atmosféru zbojníctva, ako aj historicko-divadelnú šou môžu v nedeľu (21. 8.) zažiť návštevníci Hradu Šariš. V rámci Šarišských hradných dní budú zatiahnutí priamo do deja ako súčasť zbojníckej ´práce´ i zábavy.


Ide o jedno z najväčších podujatí svojho druhu v Prešovskom kraji. Každoročne ho navštívi viac ako 3000 návštevníkov a všetky vekové kategórie sa tešia na vždy inak tematicky ladený program.       

"Verejnosť čakajú zbojnícke pasovačky, prepady, ale aj dobové piesne a tance a množstvo ďalšej interaktívnej zábavy. Zbojníci sú lapaji a ukážu svoje majstrovstvo okrádania," priblížila vedúca oddelenia kultúry, športu a mládeže na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši Mária Gáborová.       

Program 15. ročníka plný zbojníckej histórie bude slávnostne otvorený o 14.00 h na hlavnom pódiu. Stretnutiam so zbojníkmi v rôznych variáciách sa návštevníci nevyhnú počas celého pobytu v areáli hradu, a to nielen ako súčasť sprievodného programu Priateľských hier drábov so zbojníkmi. Vystúpenie sokoliarov je pripravené od 16.30 h. Pre deti to bude divadielko – Polepetko, ako aj stredoveký kolotoč a ďalší sprievodný program.       

Historicko-divadelná šou ponúkne v stredovekej mučiarni služby kata. Zbojníci vyškolia každého zbojníckym tancom, na ženy budú zase junáci čakať pred stredovekým salónom krásy, kde si budú môcť vyskúšať dobové šaty a odfotiť sa.       

Náučnú časť programu budú tvoriť ukážky z kováčskeho umenia, tradičné razenie mincí, či história pletenia. Pre deti i dospelých je pripravený workshop zameraný na výrobu dobových šperkov, "takže z hradu si môže každý zručnejší i menej zručný odniesť okrem zážitkov aj vlastnoručne vyrobený prsteň či náušnice," doplnila Gáborová.       

Nielen pre gastro-fanúšikov budú pripravené napríklad kendické placky, či zemiakové lokše pripravené šikovným kolektívom z Folkmaru. Bude sa podávať i ´Šarišský hamburger´ a pirohy zase navaria ženy z Herlian.     

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2018
Deň Rómov roztancoval Námestie sv. Jakuba
Rómovia z Veľkého Šariša v okrese Prešov si Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, pripomenuli už v piatok popoludní vystúpeniami domácich súborov na Námestí sv. Jakuba v centre mesta. Podujatie pripravilo Kultúrno-informačné centrum (KIC) s Komunitným centrom vo Veľkom Šariši.
viac
23.08.2019
Súčasťou hradných hier bude rytiersky turnaj na koňoch
V poradí 14. ročník Šarišských hradných hier sa uskutoční v nedeľu 25. augusta na hrade Šariš. Organizátori si pripravili program, v ktorom si pripomenú 720. výročie udelenia mestských výsad kráľom Ondrejom III.
viac
16.06.2021
Športový areál v priestoroch školy mesto kompletne obnoví
Športový areál v priestoroch Základnej školy (ZŠ) vo Veľkom Šariši v sobotu (12. 6.) ručne kosili kosci. Konalo sa tam podujatie Šarišske kosače. Mesto chce areál kompletne obnoviť. Veľký Šariš je aktuálne Európskym mestečkom športu 2021.
viac
28.04.2022
Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu
Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %