Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
09.03.2022 03:20

Samosprávy na strednom Považí rušia partnerstvá s ruskými a bieloruskými mestami


Mestský úrad v Púchove.


Niektoré samosprávy na strednom Považí v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu pristúpia k rušeniu partnerstiev s mestami v Rusku a v Bielorusku.


Podľa hovorkyne Púchova Laury Krošlákovej púchovská radnica má aktuálne uzavreté partnerstvo s ruským Omskom a bieloruským Bobrujskom. „V súvislosti s aktuálnou vojnovou situáciou na Ukrajine vzišiel zo strany jedného poslanca MsZ v Púchove podnet na zrušenie partnerstva medzi Púchovom a obomi mestami. Riešiť to budú na najbližšom zasadnutí poslanci mestského zastupiteľstva,“ doplnila Krošláková.

Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie, kultúry a medzinárodnej spolupráce považskobystrickej radnice Miluše Kollárová, mesto Považská Bystrica navrhuje na základe odporúčania krízového štábu dočasne prerušiť spoluprácu s partnerskými mestami na území Ruskej federácie (Sovetsk) a Bieloruska (Žodino). „Napriek tomu, že ide možno o kontroverzné opatrenie, je potrebné aj týmto spôsobom demonštrovať svoj postoj voči agresii,“ zdôraznila Kollárová.

Dubnica nad Váhom má podľa hovorkyne Veroniky Valuchovej podpísaný dokument o vzájomnej spolupráci s ruským mestom Jaroslavľ. „Mestá spojila tragédia miestneho hokejového tímu Lokomotiv Jaroslavľ, ktorého hráčom bol aj dubnický rodák Pavol Demitra. V súčasnosti je spolupráca s mestom Jaroslavľ utlmená,“ priblížila hovorkyňa.

Mestá Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Ilava nemajú uzavretú partnerskú zmluvu so žiadnym ruským a bieloruským mestom.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.03.2022
ZMOS apeluje na samosprávy kvôli partnerstvám v Rusku
Združenie miest a obcí Slovenska sa v súvislosti so situáciou na Ukrajine obrátilo na členské samosprávy. Apeluje, aby zvážili spoluprácu so samosprávami v Rusku.
viac
27.04.2022
Stretli sa zástupcovia samospráv z Horného Považia
Pracovné rokovanie snemu Regionálneho združenia miest a obcí Horného Považia, ktoré má bezmála 50 členov, zvolal a viedol jeho predseda a primátor mesta Žilina Peter Fiabáne. Pozvanie medzi kolegov zo samospráv prijal aj predseda ZMOS Branislav Tréger.
viac
06.02.2023
TTSK chystá čerpanie nových eurofondov, v rade partnerstva sú aj obce a mestá
O rozdelení 112,3 milióna eur z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v programovom období rokov 2021 až 2027 pre Trnavský samosprávny kraj (TTSK) bude rozhodovať Rada partnerstva pre integrovaný územný rozvoj.
viac
20.04.2023
Samosprávy miest a obcí regiónu sú proti rušeniu pôrodnice v Kráľovskom Chlmci
Predstavitelia mesta Kráľovský Chlmec a ďalších samospráv v regiónoch Medzibodrožia a Použia v stredu protestovali proti rušeniu pôrodnice v kráľovskochlmeckej nemocnici. Desiatky starostov a primátorov sa na protestnej akcii predpoludním stretli pred tamojším zdravotníckym zariadením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %