Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
14.03.2022 08:00

ZMOS apeluje na samosprávy kvôli partnerstvám v Rusku


ZMOS.


Združenie miest a obcí Slovenska sa v súvislosti so situáciou na Ukrajine obrátilo na členské samosprávy. Apeluje, aby zvážili spoluprácu so samosprávami v Rusku.


Aktuálna situácia na Ukrajine nám nie je ľahostajná. Napokon, každý z nás robí, čo je v jeho silách a možnostiach, aby sme zodpovedným prístupom a konkrétnymi aktivitami pomohli stabilizovať situáciu v súvislosti s pohybom utečencov na Slovensku a adresnou humanitárnou pomocou. V takomto náročnom období má svoj zmysel každé gesto, podaná pomocná ruka, aktivity ktoré prispejú k šíreniu rozvahy namiesto emócií. História bude súdiť dnešnú dobu. My však teraz zohrávame mimoriadne dôležitú úlohu. Budúcnosť odkryje širšie súvislosti, ale prítomnosť musia sprevádzať adekvátne rozhodnutia.

„V nadväznosti na uvedené som v osobnom liste apeloval na kolegyne a kolegov z miest a obcí, aby prehodnotili intenzitu spolupráce so samosprávami v Rusku. Partnerská spolupráca má svoj význam a prínos, ak je obojstranne užitočná. Jej obmedzenie vo vzťahu k mestám a obciam v Rusku vnímame ako mimoriadne dôležitý symbol solidarity, porozumenia a podpory krokov, ktoré budú sprevádzať snahu o mierovú cestu riešenia ozbrojeného konfliktu, ktorý za sebou zanecháva obete, traumu, ničenie ľudských osudov, prehlbovanie ekonomickej krízy a znásobovanie sociálneho napätia, teda všetkého, čo sa negatívne prejavuje aj na živote komunít, na činnosti miestnej územnej samosprávy,“ konštatuje predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger.

Autor: (Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2021
ZMOS pokračuje v spolupráci so Slovenskou sporiteľnou
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje v spolupráci so Slovenskou sporiteľnou. V snahe podporovať rozvoj samospráv sme na rovnakej lodi.
viac
06.07.2021
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským
ZMOS podporuje transfer skúseností z našich samospráv ukrajinským mestám a obciam. Výsledkom týchto podujatí bude strategický dokument.
viac
23.07.2021
Medziobecná spolupráca má potenciál aj v rámci civilnej ochrany
Prieskum Združenia miest a obcí Slovenska venovaný civilnej ochrany poukazuje na mimoriadne významný priestor pre medziobecnú spoluprácu v rámci civilnej ochrany. Okrem toho poukazuje na význam komunitnej práce.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %