Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.08.2021 01:05

Samosprávy diskutovali o riešení nízkej miery zaočkovanosti v okrese


Ilustračná snímka (MsÚ Lučenec)


Na pôde mesta Lučenec sa vo štvrtok (19. 8.) uskutočnilo stretnutie zástupcov samospráv z Lučeneckého okresu, na ktorom spoločne diskutovali o nízkej miere zaočkovanosti obyvateľstva proti ochoreniu COVID-19.


Ako na oficiálnej webstránke informovalo mesto Lučenec, zvýšiť zaočkovanosť sa pokúsia opäť s pomocou mobilných očkovacích tímov.       

Stretnutie samospráv iniciovala primátorka Lučenca Alexandra Pivková, okrem starostov a starostiek sa na ňom zúčastnili aj poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Lučenec či hlavná koordinátorka očkovania BBSK. Cieľom stretnutia bolo prehodnotiť ďalšie kroky s cieľom zvýšiť zaočkovanosť v rámci Lučeneckého okresu.       

„Stojíme na prahu školského roka, preto som považovala za svoju povinnosť dať dokopy mienkotvorných ľudí nášho okresu a kraja. Spoločne sme hľadali spôsob, akým prispejeme k tomu, aby zaočkovanosť v našom okrese bola vyššia. Myslím si, že na stretnutí sme našli spoločný spôsob. Znovu pôjdeme s očkovacím tímom do obcí za každým jedným nahláseným človekom,“ uviedla Pivková.       

Vďaka mobilným očkovacím tímom sa obyvatelia budú môcť priamo v obciach zaočkovať dvojdávkovou vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNtech alebo jednodávkovou vakcínou spoločnosti Johnson & Johnson. Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v priestoroch Mestského úradu v Lučenci budú navyše od pondelka (23. 8.) očkovať aj deti nad 12 rokov.       

V meste Lučenec je podľa primátorky zaočkovaných 38 percent obyvateľov, v rámci okresu je kompletne zaočkovaných 33 percent ľudí. Ako Pivková pripomenula, nový COVID automat pri nastavovaní regionálnych protipandemických opatrení zohľadňuje i to, do akej miery je v danom okrese chránená najzraniteľnejšia skupina obyvateľstva. Žiadaná hranica predstavuje 65 percent zaočkovaných ľudí vo veku nad 50 rokov. V okrese Lučenec je zaočkovaných 48 percent ľudí starších ako 50 rokov.       

„V tomto mesiaci sme zaznamenali desať pozitívnych prípadov nového koronavírusu. Situácia je zatiaľ priaznivá a stabilná. Aj budúci týždeň ostáva okres Lučenec v zelenej fáze. Jedinou cestou, ako dostať koronavírus pod kontrolu, je očkovanie,“ uviedla regionálna hygienička Nadežda Andóová. Dodala však, že zaočkovanosť starších ľudí je v rámci okresu naďalej na nízkej úrovni.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2020
ZMOS začína s prípravou analýzy odpadového hospodárstva
Združenie miest a obcí Slovenska začína s tvorbou analýzy, ktorá bude zameraná na problematiku odpadového hospodárstva. Ide o mimoriadne dôležitú oblasť činnosti miest a obcí, ktorá sa stále viac stretáva s problémami v aplikačnej praxi a pomerne často je vystavená novým legislatívnym zmenám.
viac
19.03.2021
Prihláste sa na očkovanie v Krajskom vakcinačnom centre už tento víkend!
Krajské vakcinačné centrum (KVC) v Trenčíne po prvýkrát otvorí svoje brány v sobotu 20. a v nedeľu 21. marca. V areáli trenčianskeho výstaviska sa môžu dať zaočkovať občania od 60 do 70 rokov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Prihlasovanie v objednávacom systéme NCZI cez čakáreň bolo spustené!
viac
10.04.2021
Veľkokapacitné centrum v Nitre má počas víkendu 2000 voľných očkovacích miest
Vo veľkokapacitnom očkovacom centre v Nitre je počas najbližšieho víkendu (10. - 11. 4.) voľných 2000 očkovacích miest.
viac
14.05.2021
Ďalšie príklady dobrej praxe sú z Košíc, Lučenca a Strážskeho
Združenie miest a obcí Slovenska pokračuje s predstavovaním príkladov dobrej praxe. Tentokrát sa sústredíme na situáciu vyvolanú koronakrízou a inšpiratívne riešenia z konkrétnych samospráv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %