Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
31.07.2018 07:35

Samospráva začala s búraním bytového domu na Nábrežnej ulici


Obyvatelia sledujú začiatok búracích prác v bytovom dome č. 206 na Nábrežnej ulici, 30. júla 2018 v Partizánskom. V Partizánskom začali s búraním bytového domu na Nábrežnej 206. Dom, v ktorom žili prevažne sociálne slabší obyvatelia, sa samospráva rozhodla asanovať pre jeho zlý technický stav. FOTO TASR - Radovan Stoklasa


V Partizánskom začali v pondelok s búraním bytového domu na Nábrežnej 206. Dom, v ktorom žili prevažne sociálne slabší obyvatelia, sa samospráva rozhodla asanovať pre jeho zlý technický stav.


 "Ide o ďalší krok na ceste v zápase za práva slušných ľudí, pričom ambíciou a cieľom týchto opatrení je pokračovať dovtedy, kým v mestských nájomných bytových domoch nebudú bývať iba slušní a platiaci občania," skonštatoval primátor mesta Jozef Božik.       

Tak bytový dom 207, ktorý dalo mesto zbúrať v roku 2015, ako aj dom 206 podľa neho javili znaky "vybývaných" bytov, to znamená bytov, ktoré sú nepoužiteľné, zdevastované. "Žiaľ, v takýchto bytoch by nechcel bývať nikto. Náklady na rekonštrukciu by boli abnormálne a vzhľadom na lokalitu a meno lokality by ste sem ťažko dostali či už komerčných alebo klasických nájomcov. Preto mesto Partizánske a jednomyseľne celé mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo, aby sme túto bytovú budovu asanovali," doplnil.       

Obyvateľov bytového domu mesto deložovalo, väčšina občanov podľa informácií primátora odišla za hranice mesta, niektorí si súkromne prenajali byty. Božik odmietol, že by išlo o presúvanie problémov na iné samosprávy. "My sa ich snažíme vychovať a tí, ktorí sú nevychovateľní, sa musia radikálne zmeniť niekde inde. Pokiaľ každá samospráva bude principiálna, zmení sa správanie celej komunity. Celá aktivita mesta je výchovná, prudko edukačná, pretože sociálna inteligencia človeka sa dokáže rozvíjať. Každý inteligentný človek je v stave zmeniť svoje zvyky a správanie v prípade, že má stanovené limity, ktoré nesmie prekračovať," ozrejmil.       

Kým jeden z oslovených miestnych obyvateľov z vedľajšieho domu, ktorý sa snažia nájomníci svojpomocne opravovať, búranie stavby podľa svojich slov vítal, druhý ho odmietol: "Je to v prvom rade nezmysel. Spravili z toho geto a teraz to ničia, teraz to všetko dávajú preč. Bytovky boli schopné na bývanie. To, čo spravilo mesto, je na jeho úvahe." Priznal, že problémy na Nábrežnej ulici sú, pričom by k situácii mohla dopomôcť integrácia nájomníkov z Nábrežnej ulice do ostatných častí mesta. Obdobne sa vyjadril aj jeho sused.       

Mesto doposiaľ deložovalo 165 domácností, z toho asi 106 bolo minoritných. Okrem pravidla trikrát a dosť sa situáciu v komunite samospráva snaží riešiť v komunitnom centre, cez terénne sociálne pracovníčky, miestnu občiansku poriadkovú službu či modernizáciu škôl, aby sa tam mohli deti z minority plne integrovať. "V prípade dvoch zostávajúcich bytových domov iba správanie ich nájomníkov rozhodne, čo bude s nimi ďalej," dodal Božik.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2016
Stavby ohrozené zosuvom bane chce mesto ochrániť pomocou gabionov
Unikátny dolomitový lom ohrozuje domy a ďalšie stavby na Fabrickej ulici v Nitre.
viac
06.01.2019
Prioritou primátora Zdenka Čambala bude nielen kúpalisko, kultúrny dom a zámok
Podľa staronového primátora Holíča Zdenka Čambala, ktorý v decembri 2018 začal svoje štvrté funkčné obdobie, prioritou v nastávajúcom štvorročnom období je aj kúpalisko a kultúrny stánok.
viac
07.07.2020
V obciach sa začalo elektronické sčítanie domov a bytov
Štatistický úrad SR dňa 1. 6. 2020 spustil prvú fázu najrozsiahlejšieho štatistického zisťovania Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.
viac
12.09.2023
Mesto stojí za stavebným úradom v súvislosti s búraním v areáli Meriny
Vedenie mesta Trenčín plne stojí za stavebným úradom Trenčín v súvislosti s rozhodnutím zbúrať pamiatkovo chránenú budovu v areáli bývalej textilnej fabriky Merina. V pondelok o tom informoval primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %