Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
21.12.2019 03:10

Primátor bude mať nižší plat, ušetrené financie pôjdu pre mládež


Primátor Partizánskeho Jozef Božik. Snímka (tasr)


Primátor Partizánskeho Jozef Božik bude mať od budúceho roka nižší plat o 15 percent. Na jeho návrh to odobrili mestskí poslanci na svojom mimoriadnom rokovaní tento týždeň.


 K tomuto kroku sa rozhodol pre vyššie výdavky samosprávy v súvislosti s legislatívnymi opatreniami. Ušetrené financie z jeho platu pôjdu pre aktivity detí, mládeže a seniorov v meste.       

"Mesto Partizánske rieši neúnosnú situáciu pokiaľ ide o krátenie podielových daní a všetky opatrenia sociálneho charakteru vlády, ktoré súborne zobrali z mesta 1,3 milióna eur. Toto sme museli riešiť jednak zvyšovaním daní a krátením dotačných schém," uviedol pre TASR Božik.       

V tejto súvislosti sa podľa jeho slov rozhodol vzdať sa časti svojho platu a vytvoriť novú štruktúru pod názvom Limit primátora s podtextom nižší plat primátora pre deti, mládež a seniorov.       

Primátor bude mať mzdu nižšiu o 15 percentuálnych bodov. Doposiaľ bola pohyblivá časť jeho platu na úrovni 50 percent, od 1. januára 2020 to bude 35 percent. Mesačne aj s odvodmi to predstavuje 658,22 eura a ročne je to 7890,64 eura.       

Za nižší plat pre primátora hlasovalo zo 16 prítomných poslancov 14, jeden bol proti a jeden sa zdržal.       

Božik sa od roku 2011 vzdáva odmeny poslanca vyššieho územného celku, zároveň odovzdáva časť svojej mzdy.       

Mimoriadne rokovanie zvolal primátor najmä pre schválenie dotácií pre technické služby mesta.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2018
Starostovia a primátori budú odmeňovaní po novom
Starostov a primátorov čaká nový spôsob odmeňovania. Koaliční poslanci ešte tento piatok (25. 5.) predložia novelizáciu zákona, ktorá to zabezpečí. Starostovia a primátori by mali byť podľa návrhu rozdelení do deviatich platových tried.
viac
01.04.2020
Trebišov s úspornými opatreniami začína od vedenia mesta
V nadväznosti na odhadované scenáre vývoja hospodárstva SR a súvisiaci odhadovaný pokles príjmov plynúcich z podielových daní pre mestá a obce, realizuje mesto Trebišov okamžité úsporné opatrenia.
viac
04.04.2020
Mesto príde o štvrtinu podielových daní, pre núdznych chce zriadiť účet
Mesto Sobrance príde vzhľadom na súčasnú situáciu v súvislosti s novým koronavírusom o štvrtinu podielových daní. Ako sa vyjadril primátor mesta Pavol Džurina, všetky mestské organizácie sa preto pripravujú na krízový režim.
viac
19.05.2020
Hriňová čaká výpadky príjmov z podielových daní viac ako 292 000 eur
Výpadok príjmov z podielových daní vo výške viac ako 292 000 eur očakáva v tomto roku samospráva podpolianskeho mesta Hriňová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %