Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
10.06.2024 01:05

Samospráva by chcela vybudovať zberný dvor, slúžil by aj okolitým obciam


Snímka zdroj: hlavnespravy.sk


Obec Tuhár v okrese Lučenec by chcela vybudovať nový zberný dvor. Náklady na jeho výstavbu a zabezpečenie techniky odhaduje na 450.000 eur. V prípade získania dotácie by zberný dvor mohol pomôcť aj okolitým samosprávam.


Pre TASR to uviedol starosta obce Peter Čeman. Projekt vybudovania zberného dvora v Tuhári je rozdelený na dve časti, stavebnú a technickú. "V stavebnej časti by bola postavená hala, oplotenie, spevnené plochy, osvetlenie a príjazdová komunikácia. V rámci technickej časti by mal byť traktor, nakladač a kontajnery na odpady," priblížil Čeman. Ako dodal, zberný dvor by chceli umiestniť za budovu obecného úradu, kde samospráva aj v súčasnosti dočasne uskladňuje rôzne odpady.         

Obec už má v rámci projektu spracovanú projektovú dokumentáciu i právoplatné stavebné povolenie, náklady na výstavbu zberného dvora a nákup techniky odhaduje na približne 450.000 eur. "Podali sme žiadosť na strategicko-plánovací región Lučenec, Poltár, Veľký Krtíš cez Banskobystrický samosprávny kraj. V prvom kole máme tento zámer schválený, v druhom kole sa bude ešte posudzovať," dodal starosta.         

V Tuhári žije približne 330 obyvateľov, podľa starostu má však obec dobre nastavené odpadové hospodárstvo. S pomocou zberného dvora by efektívnosť zberu odpadov vedeli ešte zlepšiť, čo by malo priniesť aj zníženie nákladov. "Zároveň by sme pomohli okolitým obciam, Polichnu a Budinej. Ak by sa nám podarilo zberný dvor vybudovať, niektoré odpady by sme im vedeli odobrať a nemusia 30 kilometrov odvážať odpady, ktoré im nevedia odobrať zberové spoločnosti," skonštatoval Čeman.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2017
Vybudovaním zberného dvora ušetrí obec na vývoze komunálneho odpadu
Hornooravská obec Hruštín, ktorá je vstupnou bránou do námestovského okresu, vybuduje v tomto roku nový zberný dvor na separáciu odpadu.
viac
01.04.2020
Technické služby v Prešove obnovili jarné upratovanie v meste
Technické služby mesta Prešov od stredy obnovujú jarné upratovanie v meste, ktoré bolo pozastavené 16. marca. Zber objemného odpadu z domácností budú vykonávať prostredníctvom veľkoobjemových kontajnerov. Informovala o tom tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.
viac
16.11.2020
SGI vydáva manuál pre samosprávy, ako plánovať sociálne služby
Návod na to, ako vypracovať komunitný plán sociálnych služieb vrátane analytických materiálov, ktoré musia byť jeho integrálnou súčasťou, prináša nový manuál Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) a Ústavu verejnej politiky.
viac
21.04.2021
ZMOS pomáha s riešením poštových služieb
Združenie miest a obcí Slovenska poskytlo samosprávam vzorový návrh uznesenia zastupiteľstva na prenájom doručovacích boxov. Mimoriadny úspech, spokojnosť obce aj obyvateľov Hrubej Borše sú príležitosťou pre ostatné samosprávy s podobným problémom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %