Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.02.2018 09:13

Samospráva Bánoviec nad Bebravou chce zrekonštruovať dom opatrovateľskej služby


Ilustačná snímka - Bánovce nad Bebravou


Samospráva Bánoviec nad Bebravou má záujem zabezpečiť rekonštrukciu bytového domu na Ulici 5. apríla. Práce na budove, známej ako Dom opatrovateľskej služby (DOS), chce financovať z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a vlastných zdrojov.


Rekonštrukcia DOS, kde je 48 bytov, má zahŕňať zateplenie obvodového i strešného plášťa a technického suterénu, výmenu spoločných rozvodov vody, kanalizácie, vykurovania, plynofikácie a elektroinštalácie, tiež inú modernizáciu ako výmenu podláh, nátery a maľby spoločných priestorov.       

Investícia do bytového domu predstavuje maximálne 473.000 eur, pričom úver zo ŠFRB nepresiahne 332.050 eur a spoluúčasť mesta je vo výške 140.950 eur.       

Zámer obnovy DOS, predloženie žiadosti o úver zo ŠFRB a v tejto súvislosti i jeho zabezpečenie založením samotného domu schválili bánovskí mestskí poslanci na svojom rokovaní tento týždeň. Zároveň svojím hlasovaním odobrili vyčlenenie financií v rozpočte mesta v budúcich rokoch a zabezpečenie splácania úveru počas celého obdobia jeho splatnosti.      

 "Ide o mestskú budovu, v ktorej žijú prevažne starší občania. Je doslova v havarijnom stave, ľudia tam majú pribité okná klincami, fučí tam, preto ju chceme kompletne zrekonštruovať," povedal pred časom primátor Bánoviec nad Bebravou Marián Chovanec.       

V prípade, že ŠFRB mestu poskytne úver, tento sa premietne aj do nájomného v DOS. V súčasnosti majú nájomníci náklady na bývanie vo výške od 70 do 120 eur mesačne, po započítaní úveru by mali dosiahnuť 100 až 150 eur. "Zateplenie a výmena okien sa však premietnu do nákladov na dodávku tepla, takže výsledný nárast nákladov nebude taký výrazný, a to pri značnom zvýšení komfortu bývania v bytovom dome," dodala radnica.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.09.2016
Radnica podpísala zmluvu o spolupráci s poľským mestom
Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje spolupracovať vo viacerých oblastiach s poľským partnerom - mestom Lubliniec.
viac
26.09.2016
Miestny poplatok za rozvoj samospráva nezavedie
Mesto Bánovce nad Bebravou nezavedie miestny poplatok za rozvoj. Rozhodla o tom radnica spolu s bánovskými mestskými poslancami.
viac
20.04.2017
Jarný bánovský jarmok
Medovníky, pukance, cukrovinky, oblátky, trdelníky, med a mnoho iných dobrôt.
viac
21.08.2023
Samospráva Bánoviec nad Bebravou chce zabezpečiť revitalizáciu mestského parku
Samospráva Bánoviec nad Bebravou plánuje zabezpečiť revitalizáciu mestského parku. V rámci úprav počíta i s výstavbou cyklistickej trasy či pódia. Dodávateľa prác hľadá cez verejnú súťaž, náklady odhadla na viac ako 375 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %