Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
22.02.2020 09:00

Šaľa chce revitalizovať priestor pred železničnou stanicou


Železničná stanica a jej okolie v Šali. Snímka zdroj: (vlaky.net).


Šalianska radnica pripravuje projekt riešenia priestoru pred železničnou stanicou. Mesto tam chce okrem revitalizácie vybudovať aj záchytné parkovisko, premiestniť tam autobusovú stanicu, vybudovať pešiu časť, chodníky, zeleň a infraštruktúru pre cyklistov.


Podľa slov Dajany Hanesovej z mestského úradu je projekt vo fáze prípravy na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ktorý chce mesto získať z európskych fondov. „Už minulý rok bola pripravená vizualizácia predstaničného priestoru. Po vyhotovení projektovej dokumentácie pre územné konanie boli vypracované podklady pre proces posudzovania vplyvov na životné prostredie,“ uviedla Hanesová.

Ako pripomenula, mesto už má k dispozícii aj rozhodnutie o umiestnení stavby. „Keďže však svoje námietky prednieslo Združenie domových samospráv, všetky procesy sa predlžujú a vydané rozhodnutie o umiestnení stavby zatiaľ nemohlo nadobudnúť právoplatnosť,“ povedala Hanesová.

Mesto o projekte rokuje aj s predstaviteľmi Železníc slovenskej republiky (ŽSR) pre dotknuté pozemky, ktoré má záujem nadobudnúť do dlhodobého nájmu. „V tejto otázke sa konalo niekoľko kôl rokovaní s cieľom dohodnúť čo najlepšie podmienky nájmu pre mesto. Predstaničný priestor je predsa v prvom rade využívaný klientmi ŽSR. Podmienkou ŽSR bolo zapracovať do zámeru aj vybudovanie verejných toaliet,“ vysvetlila Hanesová.

Projekt je rozdelený stavebne na dve etapy, ich realizácia bude závislá od výšky získaných finančných prostriedkov, o ktoré sa mesto chce uchádzať v rámci výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu. „Ak však bude proces povoľovania stavby predlžovaný, môže byť možnosť získania nenávratných finančných prostriedkov ohrozená,“ dodala Hanesová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.01.2021
Mesto Medzilaborce predstavilo projekt novej stanice
Jedným z investičných zámerov mesta Medzilaborce na rok 2021 je výstavba vlakovej a autobusovej stanice. Má nahradiť vlani zbúranú takzvanú malú železničnú stanicu.
viac
24.05.2022
Snina chce spojiť autobusovú a železničnú stanicu do jedného terminálu
Mesto Snina chce spojiť autobusovú a železničnú stanicu do jedného prestupného terminálu. Cieľom investičného zámeru, ktorý mestskí poslanci schválili na svojom poslednom zasadnutí (19. 5.), je umožniť cestujúcim bezproblémový a rýchly prestup "suchou nohou" z vlaku na autobus a opačne.
viac
01.12.2022
Mesto pripravuje rozsiahly projekt na riešenie predstaničného priestoru
Mesto Šaľa pripravuje výstavbu záchytného parkoviska pred železničnou stanicou.
viac
25.05.2023
Na budúcej autobusovej stanici už pribudli prvé konštrukcie nástupišťa
Na budúcej autobusovej stanici v Šali vyrástli prvé konštrukcie nových autobusových zastávok. Rozsiahly projekt revitalizácie celého predstaničného priestoru sa tak posunul do ďalšej fázy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %