Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.11.2021 04:00

RÚVZ v Komárne upozorňuje na zvýšenú aktivitu kliešťov


Ilustračná snímka.


V Komárňanskom okrese v uplynulých týždňoch výrazne stúpla aktivita kliešťov. V porovnaní s augustom a septembrom zaznamenal v októbri Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Komárne zvýšený výskyt kliešťov na väčšine sledovaných lokalít.


Ako sa uvádza v správe RÚVZ v Komárne, jesenné zvýšenie aktivity kliešťov sa dá vysvetliť počasím, ktoré je pre ne priaznivé. „Treba s tým počítať až do príchodu dlhodobejších mrazov,“ konštatujú hygienici. Odborníci si na monitoring vybrali 17 rovnomerne rozmiestnených lokalít, v ktorých v mesačných intervaloch vykonávajú zber kliešťov. Aktivitu kliešťov vyhodnocujú na základe ich nazbieraného počtu.

Výsledky monitoringu odhalili v októbri najviac kliešťov v rekreačnom areáli Martovce, na Veľkolélskom ostrove, v Moči, Číčovskom ramene, v Kameničnej v lokalite Konkoly a na štrkovisku v Marcelovej. V ostatných lokalitách bola zaznamenaná stredná a nízka aktivita kliešťov. „Upozorňujeme, že nula nazbieraných kliešťov automaticky neznamená, že sa v danej lokalite vôbec nevyskytujú, tento údaj ukazuje na ich nízku aktivitu,“ pripomenul RÚVZ.

Všetky nájdené kliešte sú vyšetrené PCR metódou na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu. Perspektívne ich úrad plánuje vyšetrovať aj na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy. „Dôrazne odporúčame pri aktivitách v rizikových lokalitách, teda na miestach s vysokou trávou, čiastočne zatienených, pri prechodoch medzi lesom a lúkou či v nízky porastoch používať účinné repelenty a prekrytie pokožky dlhým oblečením. Prisatého kliešťa je potrebné čo najskôr správnym spôsobom odstrániť,“ odporúčajú odborníci RÚVZ Komárno.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.07.2020
Pre juh Slovenska sú typické termálne pramene i prírodné krásy
Juh Slovenska zďaleka nemusí byť len nudná rovina. Patria k nemu termálne pramene a obľúbené termálne kúpaliská, ale tiež množstvo prírodných zaujímavostí. Na východ od Komárna sa krajina začína mierne vlniť, aby sa v okolí Štúrova premenila na hornatú.
viac
31.10.2020
Lekárski asistenti z Maďarskej republiky
Na základe medzinárodnej spolupráce medzi ministrom vnútra SR a ministrom vnútra HU, prišlo dnes v skorých ranných hodinách na Slovensko vypomáhať 193 lekárskych asistentov.
viac
07.05.2021
Kontrolóri upozornili ústavných činiteľov aj na nefunkčné informačné systémy
Nefunkčné informačné systémy štátu sú brzdou v účinnej ochrane životného prostredia, efektívnom triedení odpadu a tiež v zvládaní krízových situácii či manažmente povinného očkovania. Zistenia o systéme ISKRA za 8,5 mil. eur kontrolóri odstúpili polícii.
viac
14.05.2021
Vývoj rozpočtu signalizuje riziká, upozorňujú národní kontrolóri
Najvyšší kontrolný úrad pri schvaľovaní štátneho rozpočtu pre rok 2021 upozornil poslancov na riziká, ktoré sa prejavili už v priebehu prvého štvrťroka tohto roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %