Pondelok 24.06.2024
Dnes má meniny 
Ján
°C
22.05.2024 08:55

Rozvody pitnej vody – skryté nebezpečenstvo


Združenie pre lepšiu správu bytových domov - logo


Voda je životodarná tekutina a tá, ktorá je určená na pitie, by mala byť čistá a zdravá. Ako čistota vody súvisí s výkonom správy bytových domov? Aké sú povinnosti správcu a vlastníkov?


Kde sa berie znečistenie a ako vzniká?

Podľa odborníkov sú prakticky len dve možnosti znečistenia pitnej vody - znečistenie zdroja a znečistenie vodovodným systémom. V zanesenom vodovodnom potrubí sa môžu množiť nebezpečné baktérie. Hrozbou môže byť prítomnosť baktérie rodu Legionella, ktorá sa najčastejšie vytvára v rozvodoch teplej vody bez cirkulácie. Legionella môže v prípade svojho premnoženia spôsobiť napríklad i silný zápal pľúc. Do ľudského organizmu sa tieto baktérie dokážu dostať vdýchnutím častíc alebo pri kontakte s kontaminovanou vodou.

Keďže je systém spoločným zariadením v bytovom dome a ohrozenie života a zdravia, tak podľa § 9 ods. 4 z. NRSR č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytových a nebytových priestorov: „Správca alebo predseda je povinný zabezpečiť aj bez súhlasu vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome odstránenie chyby, poruchy alebo poškodenia spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva, ak bezprostredne ohrozujú život, zdravie alebo majetok.“

Kvalitné a čisté vodovodné rozvody Najčastejšie pitnú vodu kontaminujú nekvalitné, väčšinou presluhujúce domové a bytové rozvody. Preto je nevyhnutné zabezpečiť kvalitné rozvody vody. Ďalšou možnosťou je tiež čistenie a dezinfekcia rozvodov vody. Podľa § 5 ods. 6 vyhlášky MZ SR č. 91/2023 Z. z.: „Rozsah ukazovateľov kvality pitnej vody alebo početnosť odberov vzoriek pitnej vody možno v programe monitorovania systému zásobovania pitnou vodou znížiť, ak sú dodržané aj tieto požiadavky:

- miesta a početnosť odberov vzoriek pitnej vody na odberných miestach zohľadňujú pôvod, zmeny a dlhodobý trend hodnôt ukazovateľov kvality pitnej vody,

- manažment rizík systému zásobovania pitnou vodou potvrdzuje, že nie je pravdepodobné zhoršenie kvality pitnej vody niektorým z možných identifikovaných faktorov ovplyvňujúcich zás. pitnou vodou

- výsledky všetkých analýz vzoriek pitnej vody odobraté v pravidelných intervaloch počas obdobia najmenej troch po sebe nasledujúcich rokov z miest odberu reprezentatívnych pre celú zásobovanú oblasť dosiahnu menej ako 60 % limitnej hodnoty ukazovateľa kvality pitnej vody.“

Správcovia bytových domov sú preto povinní zabezpečiť čistotu rozvodov z dôvodu ochrany života a zdravia vlastníkov v dome aj bez ich súhlasu.

 

Autor: JUDr. Mgr. Marek Perdík, predseda Združenia pre lepšiu správu bytových domov


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2016
V Bratislave budú počas horúcich letných dní cisterny s pitnou vodou
Obyvatelia i návštevníci Bratislavy sa môžu v centre mesta počas horúcich letných dní osviežiť.
viac
14.10.2016
Na unikátny sklenený vodovod upozorňuje vitrína pred úradom
Na miestny unikát upozorňuje pred vstupom do obecného úradu v obci Ozdín v okrese Poltár presklená vitrína. Je v nej osadený model skleneného vodovodného potrubia, ktoré už viac ako polstoročie privádza do dediny vodu z neďalekého vodojemu.
viac
04.04.2018
Rezort vnútra podporuje prístup k pitnej vode
Bratislava bola 22. a 23. marca 2018 dejiskom podujatia v rámci Medzinárodnej dekády aktivít „Voda pre udržateľný rozvoj“ na roky 2018 až 2028.
viac
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.20 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.66 %