Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.03.2020 03:00

Rozhlasový Archív extra uľahčí deťom učenie či spríjemní trávenie času


Ilustračná snímka: (int.).


Rozhlasový web Archív extra môže uľahčiť deťom doma učenie či spríjemniť trávenie času. Na jednom mieste ponúka stovky rozprávok, rozhlasových hier, fíčrov, čítaní na pokračovanie, seriálov a relácií s pútavo spracovanými informáciami. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.


„Slovenský rozhlas roky vytvára rodinné striebro, ktoré je prístupné aj na našom webe a ktoré nemá žiadne iné rádio na Slovensku. Naši redaktori v spolupráci s uznávanými odborníkmi a umelcami vytvorili rôzne vzdelávacie cykly, ktoré mali pozitívne ohlasy nielen u poslucháčov, ale aj u odbornej verejnosti,” priblížil programový riaditeľ rozhlasu Michal Dzurjanin.

Napríklad v archívnej sekcii Autor na dnes sa nachádza exkluzívny výber profilových portrétov slovenských i svetových spisovateľov, ktoré potešia stredoškolákov i milovníkov literatúry. Historia magistra vitae približuje a analyzuje dôležité dejinné udalosti rôznych období. Mozaika storočia poslucháčov prevedie historickými udalosťami od 1. Československej republiky až po tzv. pyžamovú revolúciu v roku 1956. Ďalší cyklus sa venuje hradom, zámkom a kaštieľom na Slovensku. Sekcia Parnas je v podstate komentované čítanie z topvelikánov svetovej a slovenskej klasiky. Nachádzajú sa tam kompletné Homérove eposy Illias a Odysea, Božská komédia od Danteho, epos Svätopluk Jána Hollého či Objavenie Tróje od Vojtecha Zamarovského.

Webový archív nájdu záujemcovia na www.rtvs.sk/radio/archiv/extra. Uchované sú v ňom aj všetky doteraz odvysielané časti rozhlasového seriálu Rádia Regina Západ Život s vôňou vanilky. Séria Rádia Devín Čítanie na pokračovanie predstavuje súčasné významné prozaické diela, ktoré do rozhlasovej podoby načítali slovenskí herci.

Zábavný a vzdelávací program vysielajú aj tri digitálne rádiá RTVS. Všetko dôležité o literatúre prináša Rádio Litera. „Pre najmenších je na zmysluplné strávenie času doma určené Rádio Junior s bohatou ponukou rozprávok a programov. Výber toho najlepšieho z histórie rozhlasovej tvorby zase ponúka Rádio Pyramída,” uzavrela Rusnáková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Prázdniny bez nudy
V utorok 16. augusta sa na diakovskej Colnici uskutočnil už siedmy ročník obľúbeného podujatia Prázdniny bez nudy, ktorého organizátormi sú Miestny odbor Matice slovenskej v Diakovej a Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.
viac
03.01.2017
V bratislavskom kraji vyrastie unikátny rodinný park
Nový rodinný park v atraktívnej lokalite, ktorý bude mať zábavno-vzdelávací či oddychovo-rekreačný charakter, bude klásť dôraz na životné prostredie či ekológiu a určený bude predovšetkým pre rodiny s deťmi a mládež.
viac
07.08.2017
Rekonštrukcia v žilinskej MiniZOO prinesie zvieratám väčší komfort
Žilinská MiniZOO, ktorá je v správe mestského Centra voľného času, Kuzmányho 105 na sídlisku Vlčince, rekonštruuje priestory, v ktorých sa chovajú zvieratá. Od nového školského roka tak budú mať zvieratá väčší komfort.
viac
06.06.2019
Počas letných prázdnin pripravilo CVČ Kuzmányho pre deti zaujímavé aktivity
Centrum voľného času na Kuzmányho ulici, ktorého zriaďovateľom je mesto Žilina, si pre deti a mládež pripravilo počas letných prázdnin širokú ponuku letných táborov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %