Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.09.2022 02:25

Rodičov detí v materských školách nečakajú žiadne významné zmeny


Ilustračná snímka.


Rodiča dieťaťa v materskej škole v súvislosti s novým školským rokom nečakajú žiadne významné zmeny. Zvýšené požiadavky na spoluprácu rodičov s materskou školou možno očakávať v súvislosti s plnením povinného predprimárneho vzdelávania.


Uviedol to odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

"Rodičia musia dbať o riadnu a pravidelnú dochádzku detí plniacich povinné predprimárne vzdelávanie do materskej školy," uviedol rezort školstva. Ako doplnili z ministerstva, rodičia detí plniacich povinné predprimárne vzdelávanie individuálnou formou na základe žiadosti rodiča by sa mali počas školského roka priebežne kontaktovať s kmeňovou materskou školou v záujme dosiahnutia optimálnej pripravenosti ich dieťaťa na základnú školu. Všetkým rodičom ministerstvo radí, aby na základe odporúčania príslušnej materskej školy, spolupracovali so zariadeniami poradenstva a prevencie.

Ministerstvo školstva uviedlo, že v novom školskom roku učitelia materských škôl budú môcť v plnej miere využívať dostupné didaktické a metodické materiály a produkty. "Riaditelia materských škôl musia vo svojej riadiacej činnosti dbať o dodržiavanie podmienok organizácie výchovy a vzdelávania v súlade s vyhláškou o materskej škole a riadiť sa ustanoveniami zákonov upravujúcich vzdelávanie v materských školách," ozrejmilo MŠVVaŠ SR.

Riaditelia materských škôl budú musieť podľa rezortu školstva nastaviť pravidlá vedenia výrazne zredukovanej pedagogickej a ďalšej dokumentácie materskej školy. "Materské školy budú v spolupráci so zákonnými zástupcami detí zlepšovať plnenie povinného predprimárneho vzdelávania individuálnou formou," dodali z ministerstva školstva.

V školskom roku 2022/2023 má do materských škôl nastúpiť asi 174 500 detí. Z toho približne 63 500 detí má byť v povinnom predprimárnom vzdelávaní.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2020
B. Gröhling si myslí, že koronakríza zmení školstvo trvalejšie
Koronakríza by mohla zmeniť slovenské školstvo trvalejšie, myslí si minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.
viac
07.10.2020
Žilina zrekonštruovala tri materské školy za 1,5 milióna eur z eurofondov
Mesto Žilina zrekonštruovalo materské školy (MŠ) Čajakova, Trnavská a Petzvalova za viac ako 1,5 milióna eur. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka získalo financie z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
15.02.2021
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné
Súčasné kapacity materských škôl sú nedostatočné. Najvyšší kontrolný úradu SR preveril realizáciu projektov zo strany miestnej samosprávy, ktoré súvisia s rozširovaním priestorových kapacít existujúcich predškolských zariadení.
viac
05.11.2021
Vzdelávanie učiteľov budú robiť učitelia a riaditelia z praxe
Vzdelávanie učiteľov čakajú kľúčové zmeny. Po novom ho budú realizovať samotní učitelia a riaditelia z praxe v regionálnych centrách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %