Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.02.2021 12:15

Rezort školstva sfunkční rezortný informačný systém


Ilustračná snímka.


Ministerstvo chce informačný systém upraviť tak, aby sa školám zjednodušilo reportovanie údajov, zvýšila sa kontrola dát a umožnilo sa zbierať nové a kvalitnejšie údaje potrebné pre reformné opatrenia, rozhodnutia a tvorbu politík.


Údaje ďalej môžu byť využívané aj v ďalších rezortoch, čím sa umožní napĺňať politiku odstraňovania byrokracie a e-Governmentu.

Rezortný informačný systém slúži na získavanie informácií zo škôl a umožňuje financovanie pre všetky typy materských, základných a stredných škôl na Slovensku. Školy prostredníctvom systému pravidelne zasielajú údaje o deťoch, žiakoch a zamestnancoch. Tie okrem financovania slúžia aj ako podklady pre analýzy a tvorbu politík v oblasti vzdelávania.

Ministerstvo školstva sa aktuálne usiluje o skvalitnenie a sfunkčnenie RIS. V spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR postupne nastavuje lepšie podmienky pre fungovanie RIS. Podarilo sa odstrániť tzv. „vendor lock“ k 31. januáru 2022, čím rezort získa autorské práva na systém. To umožní znížiť prevádzkové náklady na systém, a to o 15 mesiacov skôr ako to udáva koncepcia nákupu IT vo verejnej správe. Autorské práva na systém následne prejdú na ministerstvo, čo umožní efektívnejšie fungovanie, úpravu či realizáciu podpory pre systém aj z vlastných zdrojov ministerstva.

Autor: (MŠVVaŠ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Málotriedky, nespĺňajúce podmienku minimálneho počtu, nezaniknú
Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes (25. 5.) schválila vláda SR.
viac
02.08.2021
Rezort školstva: vznikla expertná skupina pre duševné zdravie
Venujte pozornosť duševnému zdraviu. Táto výzva nebola nikdy taká aktuálna ako práve v dobe pandémie a v období po nej.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
18.02.2022
ZMOS upozorňuje rezort školstva, že nejasnosti spôsobujú komplikácie
Združenie miest a obcí Slovenska požiadalo v druhej polovici januára rezort školstva o usmernenie v súvislosti s novelou Zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorú parlament schválil tesne pred koncom minulého roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %