Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.03.2016 10:00

Regionálny snem Združenia miest a obcí hornej Oravy: Pred nami sú vážne výzvy


Členovia ZMOHO počas zasadnutia. (Foto: archív)


V Oravskom Bielom Potoku sa 1. marca na svojom XIV. sneme zišli členovia Združenia miest a obcí hornej Oravy. Na sneme sa zúčastnili predstavitelia 13 členských obcí a šesť hostí. Združenie miest a obcí Slovenska na sneme zastupoval jeho výkonný podpredseda Jozef Turčány.


Snem otvoril predseda ZMOHO, starosta Zabiedova Ján Banovčan. Následne na pôde hostiteľskej obce účastníkov snemu a hostí privítal starosta Oravského Bieleho Potoka Ján Kaššák, ktorý im poprial užitočné a plodné rokovanie. Ako prvý bod prítomní jednomyseľne schválili program rokovania snemu a zvolili návrhovú komisiu v zložení Daniela Tretinová (starostka Čimhovej), Dušan Ondrík (starosta Vitanovej) a Marián Ujmiak (starosta Brezovice).

Základné smery a úlohy ZMOHO na rok 2016

ZMOHO sa bude vo svojej činnosti v roku 2016 zameriavať na nasledovné:

- Prenášanie uznesení orgánov ZMOS do činnosti ZMOHO a naopak, presadzovanie odôvodnených návrhov, postupov a pripomienok ZMOHO v orgánoch ZMOS.

- Aktívne zapojenie združenia do diskusií týkajúcich sa avizovanej komunálnej reformy s cieľom rešpektovania zásady samosprávnosti, dobrovoľnosti a ustanovení Európskej charty samosprávy.

- Podpora snáh ZMOS o legislatívne ošetrenie financovania preneseného výkonu štátnej správy a posilňovanie ekonomickej nezávislosti samosprávy.

- Pokračovanie v úzkej spolupráci s orgánmi ZMOS, aktívna účasť na 27. sneme ZMOS a napĺňanie jeho záverov v činnosti samospráv v regióne.

- Riešenie spoločných problémov prizývaním kompetentných osôb na zasadnutia.

Koordinácia postupov, spoločné aktivity, vzájomná pomoc a výmena skúseností pri kvalifikovanom výkone originálnych aj prenesených kompetencií obcí a miest a pri efektívnom čerpaní štrukturálnych fondov v novom programovom období EÚ.

Viac v Obecných novinách 11-12/2016 na str. 4.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Európske podujatia miest a obcí sa prekladajú
Vzhľadom na súčasnú situáciu vo svete súvisiacu so šírením COVID-19 zrušili viaceré európske orgány a asociácie plánované plenárne zasadnutia a kongresy, na ktorých bola plánovaná účasť aj zástupcov slovenskej miestnej a regionálnej samosprávy.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
23.09.2020
Komuniké z Predsedníctva ZMOS a Rady ZMOS
V poradí 6. zasadnutie Predsedníctva ZMOS sa uskutočnilo tesne pred rokovaním Rady ZMOS. Mnohé jeho závery boli následne prerokované na popoludňajšom rokovaní Rady ZMOS.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %