Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
15.01.2024 08:00

Referendum o parkovacej politike je neplatné


Ilustračná snímka, zdroj: Trnavský hlas


Sobotné miestne referendum o parkovacej politike v Trnave je neplatné. Hlasovalo v ňom 16.194 ľudí z 53.246 oprávnených voličov, celková účasť tak dosiahla 30,41 percenta. Na úspešné referendum je potrebná účasť najmenej 50 percent oprávnených voličov.


Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.  Spolu bolo odovzdaných 16.030 platných referendových hárkov. Najvyššia účasť bola v okrsku č. 25 v miestnej časti Modranka (46,92 percenta), najnižšia v okrsku č. 2 na Trhovej ulici 3 (7,78 percenta). Podrobné údaje o výsledku hlasovania v miestnom referende sú uvedené v zápisnici, ktorá bola v súlade so všeobecne záväzným nariadením mesta (VZN) v nedeľu 14. januára 2024 odovzdaná do podateľne mestského úradu. V pondelok 15. januára bude zverejnená na webstránke mesta. VZN o konaní referenda primátorovi mesta určuje povinnosť zvolať mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva do troch dní odo dňa doručenia zápisnice a na ňom vyhlásiť výsledky. Primátor Peter Bročka zvolal zastupiteľstvo na utorok 16. januára o 13. hodine.         

"Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí dnes vyjadrili svoj postoj či už neúčasťou alebo účasťou na referende. Je to pre nás impulz ešte intenzívnejšie pracovať na zjednodušení a skvalitňovaní celého systému parkovania a hľadať čo najefektívnejšie spôsoby spoločnej participácie a komunikácie tejto náročnej a dôležitej témy," uviedol v sobotu primátor Trnavy.         

Zástupcovia dvoch opozičných klubov v mestskom zastupiteľstve, ktoré podporovali konanie referenda, nepovažujú neplatné referendum za prehru. "Ide o významnú časť obyvateľov Trnavy, ktorých názor treba brať do úvahy," zdôraznil poslanec Branislav Baroš.        

 V referende Trnavčania mohli odpovedať na päť otázok o zrušení súčasnej regulácie parkovania a podmienkach, za akých by bola zavedená nová regulácia.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Mestu Bratislava prišlo 96 pripomienok k parkovacej politike
Hlavné mesto dostalo 96 pripomienok občanov k navrhovanej jednotnej parkovacej politike. Zaoberala sa nimi mestská dopravná komisia a na základe nich upravila pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN) k parkovaniu.
viac
02.01.2021
Bratislava plánuje spustiť parkovaciu politiku až na jeseň
Celomestská parkovacia politika v Bratislave nebude spustená začiatkom roka 2021, ako sa plánovalo, ale až na jeseň.
viac
08.04.2021
Trnavčania môžu do 15. apríla pripomienkovať VZN o parkovaní
Do 15. apríla môžu Trnavčania podávať pripomienky k zneniu nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o dočasnom parkovaní v meste.
viac
13.01.2024
V Trnave sa dnes koná miestne referendum o parkovacej politike
V Trnave sa dnes - v sobotu - koná historicky prvé miestne referendum, v ktorom obyvatelia mesta môžu vyjadriť svoj názor na parkovaciu politiku radnice. Až do 22. hodiny je otvorených 25 hlasovacích miestností; všetky boli voličom sprístupnené načas a bez problémov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %