Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
05.03.2018 06:31

Recyklácia plastov v EÚ je odklad problému, zmeny musia byť v ich výrobe


Ilustračná snímka


Najväčším problémom pri spracovaní odpadu sú plasty. Tie predstavujú približne 14-15 % odpadu v 100 kilogramoch zmesového odpadu, ktorý sa končí na skládke. EÚ prijala prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty, ktorá reaguje aj na obmedzenie dovozu plastov zo strany Číny.


Jej pilierom má byť recyklácia, no to je len odklad celého problému. V diskusnej relácii na TABLET.TV to vyhlásil generálny riaditeľ spoločnosti Kosit Marián Christenko. 

„Nie je to problém chýbajúcich recyklačných kapacít. Renesancia, ktorá sa týka EÚ, súvisí s prechodom z lineárnej ekonomiky na obehovú. Namiesto cyklu kúp, spotrebuj a zhoď sa snaží spájať celý okruh, najmä výrobcov s recyklačnými kapacitami. Recyklácia plastov je iba odklad problému, lebo sa nemôže recyklovať donekonečna,“ konštatoval Christenko, podľa ktorého sú možné dve riešenia.       

„Buď nahradiť obaly z fosílnych materiálov plne biodegradovateľnými materiálmi, alebo motivovať výrobcov, aby používali materiály, ktoré sú dobre recyklovateľné, ale aj dobre oddeliteľné. Ak sa produkt dostane do odpadu, musí byť jednoduché z neho oddeliť jednotlivé zložky,“ dodal Christenko.       

Európska komisia (EK) prijala v roku 2018 prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty. Podpredseda EK pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pre TASR upozornil, že túto stratégiu treba vnímať v ekologickej rovine aj ako modernizáciu európskej ekonomiky.       

Komisia oznámila, že stratégia pre plasty má zmeniť spôsob, akým sú plastové výrobky navrhované, vyrábané, používané a recyklované. Jedným z kľúčových prvkov tejto stratégie je recyklácia. EÚ každoročne vyprodukuje takmer 26 miliónov ton plastového odpadu, pričom menej ako 30 % recykluje.       

Komisia dodala, že hlavným cieľom stratégie pre plasty je chrániť životné prostredie a súčasne podporovať inovácie. Podľa jej plánov budú všetky plastové obaly na trhu EÚ recyklovateľné do roku 2030 a zámerné používanie mikroplastov bude obmedzené.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.06.2020
Koronavírus zasiahol aj do recyklácie plastov
Odborníci odhadujú, že éra dnešných plastov z ropy sa skončí do dvadsiatich rokov. V každom prípade Európu v najbližšom období čaká zvládnutie problémov s financovaním ich súčasnej recyklácie.
viac
29.03.2021
Správa o výsledku kontroly NKÚ - plastový odpad
Kontrolóri najvyššieho kontrolného úradu vykonali v oblasti odpadového hospodárstva ďalšiu z dôležitých kontrol, ktorou nadviazali na kontroly dodržiavania zákonných povinností vyplývajúcich z legislatívy v odpadovom hospodárstve v predchádzajúcich obdobiach.
viac
16.04.2021
Chytil envirorezort plasty za pačesy?
Po nedávnej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu na pôde envirorezortu, a po pomenovaní nedostatkov v odpadovom hospodárstve, osobitne v prípade plastov, zareagovalo MŽP SR upriamením pozornosti na pretrvávajúcu vysokú mieru skládkovania na Slovensku, zdôrazňujúc nízku mieru recyklácie plastov.
viac
03.06.2022
Recyklovanie plastových odpadov v štátoch EÚ dynamicky rastie
V európskych krajinách s viac ako 650 zariadeniami na recykláciu plastov, s niekoľkomiliardovým ročným obratom a viac ako dvadsiatimi tisíckami zamestnancov sa tento druh recyklácie každým rokom výrazne rozširuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %