Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.10.2020 04:20

R. Rybníček: Vláda zatiaľ nemá odvahu povedať, akú krajinu vlastne chce


Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. [FOTO TASR/Martin Baumann]


Ak by vláda preniesla viac kompetencií a financií na mestá a obce, neboli by na Slovensku také veľké regionálne rozdiely a väčšinu problémov by si regióny, mestá a obce dokázali vyriešiť rýchlejšie, efektívnejšie a zmysluplnejšie. Pre TASR to povedal prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček.


„Štát dlhodobo absolútne nerieši najodvážnejšiu reformu na Slovensku, a to je reforma správy štátu. Reforma, ktorá bude riešiť územnosprávne členenie Slovenska, zmenu financovania samospráv a štátu, prerozdelenie kompetencií medzi štátom, regiónmi a samosprávou a zároveň zmenu volebného systému, aby regióny mali v Národnej rade (NR) SR väčšie zastúpenie ako teraz,“ priblížil Rybníček.       

Únia miest Slovenska podľa neho pripravila 300-stranový dokument, ktorý sa dotýka všetkých reforiem – vzdelávania, zdravotníctva, justície, polície. Reforma podľa Rybníčka prechádza všetkými rezortmi.       

„Nikto tu nie je schopný povedať, že ideme zreformovať správu štátu, aby bola jednoduchšia, zrozumiteľnejšia a aby sa viac moci a peňazí presunulo z vlády a z NR SR do regiónov a miest a obcí. Považujem to za fatálnu chybu. Tým, že je krajina taká centralizovaná, ešte viac to prehlbuje regionálne rozdiely. Aj teraz pri povodniach a pandémii ochorenia COVID-19 sa ukazuje, že ekonomicky slabé regióny, ktoré majú aj veľké rómske komunity, trpia tým, že nemajú kompetencie, nemajú financie a nemajú absolútne žiadnu možnosť urobiť si v regióne poriadok podľa vlastných predstáv,“ zdôraznil prezident ÚMS.       

Ako dodal, v reformnom pláne a v pláne obnovy nevidí odvahu vlády povedať, akú krajinu vlastne chce mať. Či centralistickú alebo krajinu so silnejšími mestami a obcami. „Žiadame vládu, aby sa o tom s nami začala rozprávať a budeme sa snažiť v dobrom slova zmysle dotlačiť ju k tomu, aby tú odvahu našla a do tejto zásadnej reformy správy štátu išla. Považujem to za alfu a omegu budúceho zmysluplného fungovania štátu,“ doplnil.       

Podľa Rybníčka existuje dokument Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), v ktorom sa píše, že keby Slovensko rozumne decentralizovalo svoje kompetencie na úroveň regiónov, miest a obcí, tak jeho HDP vzrastie približne o 10 percent, čo je najviac zo všetkých krajín Európskej únie. „To je taký zásadný argument pre túto vládu, že najmä premiér a minister financií by tú odvahu nájsť mali,“ uzavrel Rybníček.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Návrh reformy verejnej správy bude čo najskôr, sľúbil nový šéf ÚMS R. Rybníček
Hlavnou úlohou Únie miest Slovenska (ÚMS) bude čo najskôr pripraviť návrh reformy verejnej správy. Vyhlásil to novozvolený prezident únie Richard Rybníček. Primátora Trenčína na čelo ÚMS zvolili v piatok na 30. sneme ÚMS.
viac
26.10.2019
R. Rybníček: Niektoré kompetencie by mali zo štátu prejsť na územia a regióny
Riadiace veci a hospodárske politiky by sa mali z vlády a štátu preniesť na územia a regióny. Štát by mal riešiť hlavne bezpečnosť, spravodlivosť, prokuratúru a justíciu.
viac
29.01.2020
ÚMS: Regionálna samospráva potrebuje prirodzené vymedzenie a väčšie kompetencie
Regionalizácia štátu je podmienená odovzdaním nových úloh a právomocí regiónom, ktoré musia byť vymedzené prirodzene s ohľadom na ich homogénnosť, dopravnú regionalizáciu SR a špecifickosť hlavného mesta SR.
viac
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %