Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.10.2021 02:05

R. Rybníček: Návrh novej súdnej mapy je ponížením Trenčína i celého kraja


Primátor Trenčína Richard Rybníček. Snímka: TASR


Zrušenie Krajského súdu v Trenčíne je chybou a ponížením mesta Trenčín i celého Trenčianskeho samosprávneho kraja. Na pondelkovom brífingu to skonštatovali primátor Trenčína Richard Rybníček a predseda TSK Jaroslav Baška. Žiadajú stiahnuť reformu súdnej mapy a pripraviť ju racionálne a bez emócií.


Podľa Rybníčka dostala samospráva pripomienky sudcovskej rady Krajského súdu v Trenčíne k návrhu súdnej mapy. Od ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej očakáva, že sa ním bude zaoberať.       

"Je tam niekoľko momentov, prečo si spolu s predsedom TSK myslíme, že zrušiť Krajský súd v Trenčíne je chybou. Pripomienkové konanie na novú súdnu mapu, ktorú pani ministerka upravila, trvalo len 22 dní, čo je dosť smiešna doba na to, aby sa sudcovia dokázali bez stresu vyjadriť k takejto zásadnej veci. Sudcovská rada KS Trenčín konštatuje, že debatu o súdnej mape nie je možné viesť bez celospoločenskej diskusie napríklad aj s primátormi a županmi, a nie je možné ju nahradiť koaličným konsenzom," skonštatoval Rybníček.       

V Trenčíne sú podľa Rybníčka tri ústavy na výkon trestu odňatia slobody, z nich jeden je aj na výkon väzby a jeden je zároveň nemocnicou pre obvinených a odsúdených. V Trenčíne sú tiež dve otvorené oddelenia na výkon trestu odňatia slobody.       

"My budeme žiadať veľmi jasné a relevantné odpovede na pripomienky sudcovskej rady krajského súdu. Rovnako sa chcem spýtať pani ministerky Kolíkovej – aké ďalšie poníženie Trenčína bude nasledovať? Zoberú nám krajský súd, máme informáciu, že nám chcú zobrať krajskú prokuratúru i krajské riaditeľstvo policajného zboru. Vláda SR v podstate poníži krajské mesto, poníži Trenčiansky kraj a v podstate z nás urobí štatistov,“ zdôraznil Rybníček.       

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku Zastupiteľstvo TSK i on osobne odmietajú novú súdnu mapu, ktorá mala zrušiť nielen Krajský súd v Trenčíne, ale aj okresné súdy v Považskej Bystrici, v Bánovciach nad Bebravou, v Partizánskom a v Prievidzi.       

"Je nemysliteľné, aby takýmto spôsobom došlo k rušeniu takého počtu súdov v Trenčianskom kraji. Ministerka spravodlivosti to zdôvodnila popretŕhaním nitiek v okresných štruktúrach medzi sudcami, policajti a prokurátormi. Vyzerá to tak, ako keby všetci sudcovia bolí zlí. Ak pani ministerka cíti, že je tu nejaké bratríčkovanie a tlaky, nech konajú orgány činné v trestnom konaní," pripomenul Baška.       

Ako dodal, v prípade, ak táto podoba súdnej mapy prejde Národnou radou SR, nebude to znamenať zlepšenie vymožiteľnosti práva na Slovensku, ale skôr naopak – súdy sa oddialia od občanov.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.05.2018
R. Rybníček: Rekonštrukcia námestia je najväčším zásahom od 12. storočia
"Veríme, že tak, ako bolo Mierové námestie kedysi centrom verejného života, miestom korzovania a spoločných stretnutí, bude to tak i po jeho komplexnej obnove," povedal primátor Trenčína Richard Rybníček.
viac
16.03.2019
TSK pri zavádzaní Integrovaného dopravného systému nadväzuje spoluprácu so ŽSK
Na základe podpísaného Memoranda o spolupráci sa v stredu 13. marca 2019 uskutočnilo na pôde župného úradu v Trenčíne pracovné stretnutie, ktorého hlavnou témou bola ďalšia možná vzájomná spolupráca oboch krajov v oblasti integrovanej dopravy.
viac
19.03.2019
Rekonštrukcia administratívnej budovy na Trenčianskom hrade napreduje
Rekonštrukčné práce na dvoch významných projektoch na Trenčianskom hrade pokračujú podľa plánu. Podľa harmonogramu pokračujú aj práce na sprístupnení Južného opevnenia. Presvedčiť sa o tom prišiel osobne priamo na hrad v pondelok 18. marca 2019 aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.
viac
04.05.2019
Do práce na bicykli bude za Úrad TSK počas mája jazdiť 24 zamestnancov a 6 tímov
Druhý májový deň sa pred budovou župného úradu v Trenčíne stretli zamestnanci Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a študenti troch stredných župných škôl, aby spoločne na bicykloch odštartovali šiesty ročník celonárodnej kampane Do práce na bicykli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %